Zagreba Lajfhaki

Što mandarine lječe bolje od bilo kojeg drugog voća?

Mandarine su izuzetno bogate nutrijentima. Jedna srednja mandarina (88 g) sadrži:

* 47 kalorija
* 12 g ugljikohidrata
* 0,7 g bjelančevina
* 0,3 g masti
* vitamin C: 26% preporučene dnevne doze
* magnezij: 2,5% dnevne doze
* kalij: 3% dnevne doze
* med: 4% dnevne doze
* željezo: gotovo 1% dnevne doze.

Ovo “moćno” malo voće opskrbljuje više od četvrtine naše dnevne doze vitamina C, koji je važan za zdravlje kože, zacjeljivanje rana i pravilan rad imunološkog sustava. Mandarine također opskrbljuju važne minerale. Iako nisu bogat izvor bakra, sadržaj bakra u njima puno je veći nego u većini voća. Bakar je od velike važnosti za zdravlje, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i apsorpciji željeza. Stoga pomaže u prijenosu kisika do tkiva.

Osim vitamina i minerala, jedna srednja mandarina osigurava 8% dnevne doze vlakana. One hrane korisne crijevne bakterije koje pomažu probavi i čak pomažu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca.

Što liječe mandarine?

Kao i većina agruma, mandarine su bogate vitaminima, vlaknima i korisnim biljnim spojevima. Konzumirajte ih redovito kako biste iskoristili njihova blagotvorna svojstva. Osim toga, mandarine je lako jesti kao međuobrok, u smoothiejima, salatama ili desertima.

Prednosti i štete mandarina

Bogat antioksidansima

Mandarine sadrže korisne biljne spojeve poput flavonoida, vrste antioksidansa koji pomaže u zaštiti tijela od neravnoteže slobodnih radikala. Tako sprječava starenje i nastanak bolesti poput raka i bolesti srca.

Drugi način na koji flavonoidi mogu pomoći u zaštiti od raka je suzbijanje gena koji podržavaju rast stanica raka i deaktiviranje spojeva koji potiču rak.

Jačaju imunološki sustav

Zbog visokog sadržaja vitamina C, mandarine jačaju vaš imunološki sustav. Vitamin C je antioksidans koji poboljšava funkciju stanica imunološkog sustava u borbi protiv oksidativnog oštećenja. Na taj način pridonose uništavanju štetnih mikroba. Štoviše, vitamin C poboljšava integritet kože i tkiva. Suplementiranje visokim dozama vitamina C može skratiti vrijeme zacjeljivanja rana u određenim situacijama.

Poboljšavaju zdravlje crijeva

Mandarine sadrže vlakna koja pospješuju probavu. Javljaju se u dva oblika – topljivi i netopljivi.

Mandarine su vrlo bogate topivim vlaknima, koja stvaraju gel u probavnom traktu. On “uvlači” vodu u crijeva kako bi omekšao stolicu, što olakšava pražnjenje crijeva. Mandarine također imaju netopiva vlakna koja prolaze kroz crijeva bez da se razgrade. Obje vrste vlakana povezane su sa smanjenjem rizika od kroničnih bolesti i čak pomažu u borbi protiv pretilosti.

Mandarine – prednosti i nuspojave

Smanjuju rizik od bubrežnih kamenaca

Opsežna studija povezala je prehranu bogatu mandarinama sa smanjenim rizikom od bubrežnih kamenaca, koji su kristalizirani minerali koji se izlučuju iz tijela urinom. Prolazak kamenja može biti izuzetno bolan.

Niske razine citrata u urinu mogu uzrokovati stvaranje određenih vrsta bubrežnih kamenaca. Srećom, redovita konzumacija citrusa može povećati razinu citrata, što smanjuje rizik od bubrežnih kamenaca.

Kako čuvati mandarine?

Cijele mandarine možete čuvati na sobnoj temperaturi do 1 tjedan. Nakon što ih ogulite potrebno ih je staviti u hladnjak. Držite li cijele mandarine u hladnjaku, traju do 6 tjedana. Također, mnogi ih više vole hladne. S obzirom na to da su mandarine tanke kore i 85% vode, nije ih poželjno držati ispod nule (ispod 0 stupnjeva).

Exit mobile version