Pržene mesne okruglice međuobrok su broj jedan u kuhinji. A mi smo za vas pripremili divan recept da postanu sočni i tope se u ustima, ali da imaju hrskavu koricu. Uz ovaj recept bit će očaravajuće mirisne i željet ćete ih još i još.
Ipak, prije recepta provjerite sljedeće:
1. Svježe mljeveno meso, kvalitetno
Definitivno nije istina da polpete postanu rahle samo ako se koristi mljevena svinjetina. Bez brige, možete miješati u drugom omjeru ili čak koristiti uglavnom mljevenu junetinu i bit će opet mekani i fini.
2. Pravi začini
Čubar i kumin u svakoj situaciji. Svježi peršin daje svježinu.
3. Budite oprezni! Mljeveno meso treba odstajati da upije mirise luka i začina
Barem 1 sat dobro je da mljeveno meso odstoji, za što je potrebno zdjelu pokriti ručnikom ili kuhinjskom folijom, kako bi se aroma luka sačuvala u mljevenom mesu, a ne nosila u prostoriju.
Svima će biti dobro kada u toplu zdjelicu mirisnih polpeti dodate malo piva i nađete ugodno društvo s kojim ćete ih podijeliti.
Sastojci
1 kg mljevenog mesa
2 glavice luka
2 kriške kruha
2 kom. jaja
2 prstohvata delikatesa
1 žličica Kim
1/3 vezice peršina
1 žličica Ulje
1 prstohvat soli
Način pripreme
1. Mljeveno meso stavite u duboku zdjelu i dobro ga izgnječite rukama.
2. Dodajte jaja i sitno sjeckani luk. Ni u kojem slučaju ga nemojte ribati, kako se u mesnoj okruglici ne bi osjetila njegova tekstura.
3. Kriške kruha nakratko namočite u vodi, a zatim natrgajte na male komadiće. Ako ne želite namakati kruh, izmrvite ga rukama u sitne mrvice.
4. Kušajte sa začinima.
5. Mljeveno meso umijesiti rukama. Ostavite sat vremena da se dobro upije arome.
6. U duboku šerpu sipati ulje dok se ne zagrije. Za to vrijeme polpete oblikujte u okruglice. Prije nego ih stavite u tepsiju, spljoštite ih među dlanovima da se ne lijepe, lagano ih namočite vodom ili premažite uljem.
7. Pržite polpete s obje strane dok ne dobiju karakterističnu i ugodnu smeđu boju.
8. Polpete bi trebale biti mekane iznutra i sa hrskavom koricom. Kako biste bili sigurni da su dobro pržene, otvorite prvu i pogledajte unutra. Vaš kriterij za postizanje rezultata trebao bi biti ugodno zlatan.
Konzumirajte umjereno – ali samo ako možete!