Zagreba Lajfhaki

Uz koje predjelo ide crno vino zimi?

Jedno od omiljenih pića kojim punimo čaše u snježnim zimskim večerima uz kamin je crno vino – piće bogova, užitak za osjetila, dio tradicije, rituala i kršćanstva, lijek i lijek. Crveno vino nije samo užitak za osjetila, već ima i zdravstvene prednosti.

Njegovo blagotvorno djelovanje na brojne organe i tkiva u tijelu dokazano je brojnim znanstvenim istraživanjima, stoga možete bezbrižno ispijati čaroliju rubina i večer podijeliti uz čašu crnog vina. Za još veći užitak pripremite kuhano vino sa začinima i voćem, a gladni mogu dodati i predjelo. Uz što pijete crno vino u hladnim zimskim danima i koje je prikladno predjelo za ovaj eliksir?

Prikladno zimsko predjelo uz crno vino

Ako vaše znanje o vinu nije u stanju razlikovati bijelo i crno, onda je odabir predjela uz vino vjerojatno izazov za vas. Uz što piti crno vino jedno je od najčešćih pitanja o piću bogova i hladnoj zimi koja je sezona crnog vina. Predjelo općenito produljuje užitak konzumacije odabranog pića, naglašava njegov aromatski i okusni profil te omogućuje da se konzumira veća količina, odnosno da se više popije.

Top 10 najboljih predjela za pivo

No, za svako piće treba odgovarajuće meze, pa tako i za vino – svakom bi vinu, ovisno o sorti grožđa od koje je napravljeno, odgovaralo drugo meze. Općenito, sezona i crno vino savršeno se slažu uz teška predjela – nije slučajno što se najčešće poslužuje uz svinjetinu. No, odresci nisu jedino predjelo kojim možete upotpuniti harmoniju grožđane čarolije na svom zimskom stolu, a pokazalo se da nisu ni najprikladniji.

Crno vino skladno i savršeno ide uz govedinu, sir i, iznenađenje, uz tjesteninu. Da biste maksimalno uživali u crnom vinu, morate svoje nepce pripremiti pravom hranom, čiji miris i okus, međutim, ne otupljuju i ne mijenjaju one pića. Svinjetina je često ukusno prejaka za vino, iako kod nas, po starom običaju, svinjetina i vino idu ruku pod ruku.

Ako težite savršenom užitku i savršenoj prezentaciji crnog vina po svim pravilima, onda je odabir aperitiva jedan od odgovornih zadataka i od iznimne je važnosti pronaći pravo društvo za crno vino u čašama, jer pogrešan odabir aperitiva može pokvariti okus i miris vina te užitak njegove konzumacije. Upravo rizik od kvarenja okusa vašeg pića dovodi do pojave niza pisanih i nepisanih pravila vezanih uz izbor aperitiva za crno vino. Istražili smo koja su predjela prikladna za različite sorte vinove loze i uz koje se pojedino crveno vino najbolje slaže.

Izbor predjela prema vinu

Za svako vino postoji predjelo koje najbolje ističe njegov profil okusa i mirisa.

1. Mavrud

Vredna kao zlato, povezana sa svojim korenima, odlikuje se visokim kvalitetom, ova tradicionalna autohtona sorta crnog grožđa, karakteristična pre svega za Asenovgradski kraj, omiljena je mnogim ljubiteljima tečnosti od rubina. Većina ga spaja sa svinjetinom, što se pokazalo daleko od najboljeg izbora za ovo dragocjeno vino.

Već stoljećima poznat mavrud postat će još senzualniji eliksir poslužite li ga uz janjeći odrezak. U davnoj prošlosti kod nas je uzgoj stada bio zastupljeniji od svinjogojstva, pa su ga naši djedovi i bake konzumirali uz janjetinu, ne razumijevajući okusne i mirisne profile i ne sluteći da je to najbolje predjelo uz čašu crnog vina Mavrud sorta na njihovom stolu.

Ovo vino nježnog okusa, sa zadivljujućim notama kupine i zrelog duda, savršeno se slaže s karakterističnim okusom i mirisom janjetine koji su specifični i teški, ali ne mijenjaju vinske.

Koje predjelo najbolje ide uz prošek?

2. Merlot

Ako vas vaša vinska tura u hladnim zimskim večerima odvede u toplu šetnju romantičnom Francuskom uz čašu merlota, onda i predjelo treba biti toplo, drugačije, romantično i specifično, baš poput merlota čije se porijeklo veže uz cabernet franc te u svijetu nepoznata i rijetka vinska sorta Madeleine Noir de Charente.

I dok biste teško mogli pronaći nešto romantično u vezi s patkom, piletinom i sirevima koji savršeno idu uz ovo crno vino, tjestenina prelivena umakom od sira i sira – savršena za Merlot – svakako vas vodi na mentalno putovanje kroz romantiku zemljama poput Italije i Francuske i svakako je drugačije predjelo za crveno savršenstvo na vašem stolu.

3. Cabernet sauvignon

Jeste li čuli da crvena vina nisu prikladna za posluživanje uz slatke zalogaje za razliku od ružičastih i bijelih vina? Oni koji tako kažu nisu probali cabernet sauvignon s tamnom čokoladom – kombinaciju koju ćete dugo pamtiti, a nepce će vam iznova čeznuti. Ako ste tradicionalist i odabrali ovo vino, ali ne želite slatko predjelo ili ga ne preferirate za zimnicu, onda imajte na umu da su najbolja slana predjela za Cabernet Sauvignon govedina koja se poslužuje pečena, kao i janjetina, omiljeno predjelo i mavruda, kao i tjestenina, ali s umakom od rajčice.

I ne propustite da za maksimalan užitak vino treba biti kvalitetno, pravo i konzumirano s užitkom, ali s mjerom, kako se taj zdravi užitak ne bi pretvorio u zdravstveni rizik zbog prekomjerne konzumacije.

Exit mobile version