Zagreba Lajfhaki

Začin s kojim ćete brzo smršavjeti i sniziti kolesterol

Ovaj zagrijavajući začin ne samo da daje okus jelima, već i liječi tijelo. U davna vremena zvali su ga “crno zlato”. Dr. Avik Roy komentira ljekovita svojstva crnog papra i njegovu sposobnost snižavanja kolesterola.

Prednosti crnog papra

Papar se prvi put spominje u indijskim izvorima prije više od tri tisuće godina. Popularan u Indiji, začin se brzo širi svijetom. Vjeruje se da je prvi Europljanin koji je kušao crni papar bio Aleksandar Veliki.

Alergolog: Stavite ovaj začin u perilicu i odjeća će biti kao nova

U davna vremena indijski začin vrijedio je dvostruko više od zlata. Tako se Stari Rim Hunima i Vizigotima odužio tonom papra kako bi nakratko zaustavio njihove pohode.

Začin iz Indije bio je omiljen i našim precima. Djeluje ljekovito na cijeli organizam. Liječnik kaže da ona:

  • Pomaže u mršavljenju. Piperin u crnom papru sprječava stvaranje novih masnih stanica.
  • Uklanja toksine. Aktivne tvari začina pojačavaju djelovanje enzima koji sudjeluju u uklanjanju toksina iz tijela.
  • Sprječava razvoj raka. Alkaloid piperin djeluje antitumorski.
  • Normalizira probavu. Biološki aktivne komponente papra imaju blagotvoran učinak na rad želuca i crijeva.
  • Snižava razinu kolesterola. Smanjenjem razine lipoproteina niske gustoće crni papar ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

“Crni papar ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Tako štiti kardiovaskularni sustav, jetru i druge organe od raznih bolesti. Slobodni radikali su molekularne čestice koje potiču mutacije DNA, uzrokujući razvoj tumora. Da biste to spriječili, morate se odreći loših navika i obratiti pozornost na pravilnu prehranu”, kaže liječnik.

Papar ima snažan učinak na čišćenje gornjeg dišnog trakta, pomaže u borbi ne samo s običnom prehladom, već i s bronhitisom. Piperin, koji je dio začina, ima iskašljavajući učinak, uklanja sputum iz pluća i pomaže da se brzo riješite infekcije.

Piperin u crnom papru također pozitivno djeluje na rad mozga. Ova komponenta je korisna za pacijente s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću.

Spomenuti začin pozitivno djeluje i na probavni sustav. Crni papar potiče razvoj dobrih bakterija, čime jača imunološki sustav i štiti ga od raznih virusa.

Doktor: Ovaj začin stavite u svaku juhu – čisti crijeva i jača zglobove

Exit mobile version