Zagreba Lajfhaki

Znate li koje vitamine sadrži kivi?

Agrumi, uključujući kivi, popularni su zbog izdašnog sadržaja vitamina i minerala, među kojima prednjači vitamin C. Konzumirate li limun, čak i ako vam se ne sviđa njihov gorak okus, unesite ovaj vrijedan vitamin koji pomaže vašem organizmu za borbu protiv prehlade i gripe, kao i za proizvodnju kolagena i očuvanje mladosti, svježi žuti citrus lako možete zamijeniti ukusnim i mirisnim kivijem, koji je jednako izdašan izvor vitamina. Koje vitamine sadrži kivi i koje su dobrobiti njegove konzumacije saznajte iz članka.

Koje vitamine sadrži kivi?

Vitamin C nije jedini kojim ukusno voće u značajnim količinama opskrbljuje naš organizam. Voće je također bogato vitaminom E, kao i drugim za zdravlje vrijednim tvarima – vlaknima, antioksidansima, fitonutrijentima i enzimima, kao i mineralima među kojima su značajne količine folata, magnezija, željeza i kalija.

Više: Što će se dogoditi s vašim tijelom ako svaki dan jedete kivi

  • Što se tiče vitamina C, teško je točno reći koliko vitamina C sadrži kivi, jer to ovisi o njegovoj težini i veličini, o sorti, o tlu na kojem se uzgaja, o samom usjevu. Pa ipak, možemo zaključiti da kivi u prosjeku sadrži tri puta više vitamina C nego što ga sadrže naranče – oko 160 mg. na 100 g. odnosno oko 150-160% potrebne dnevne doze. Sadržaj vitamina C u različitom voću u usporedbi s kivijem možete pronaći ovdje kako biste vidjeli koliko je ovo ukusno voće vrijedno u pogledu ovog vitamina. Zbog toga je izvrsno slatko voće jedan od najvrjednijih izvora vitamina C, čijih zdravstvenih dobrobiti ste sigurno svjesni i pitate se trebate li uzimati više vitamina C i zašto (GRAFIKA).
  • Drugi vitamin koji se u velikim količinama nalazi u kiviju je vitamin E, čija je uloga u borbi protiv slobodnih radikala i zaštiti stanica od njihovog štetnog djelovanja znanstveno dokazana. Upravo vitamin E doprinosi važnoj antioksidativnoj ulozi kivija. Štoviše, znanstvenici dokazuju da je vitamin E u kiviju bioraspoloživ, odnosno da ga tijelo apsorbira i njegove dobrobiti u potpunosti dolaze do izražaja.
  • Kivi također sadrži dobre količine vitamina K – oko 30-35% potrebne dnevne doze vitamina može se dobiti samo konzumacijom 100 grama ukusnog voća, kao i niz vitamina B, iako njihov sadržaj nije u tako značajne količine.

Koje su zdravstvene prednosti jedenja kivija?

Osim vitamina koje kivi sadrži, potrošače svakako oduševljavaju i zdravstvene dobrobiti konzumacije ovog voća, vezane uz vitamine koje sadrži te minerale, antioksidanse, enzime i druge vrijedne tvari koje sadrži. Prednosti konzumiranja kivija povezane su sa:

– Sadržaj vitamina C u kiviju je rekordan

Više: Ovo sočno voće prepuno je vrijednih vitamina

Jasno je da ako je iznimno izdašan vitaminom C, tada će zdravstvene dobrobiti biti povezane s imunološkim sustavom, proizvodnjom kolagena, zdravljem desni, kožom. Bogat sadržaj vitamina C čini kivi korisnim za normalnu funkciju krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, energetski metabolizam i živčani sustav.

– Dobrobiti za dišni sustav

Kao rezultat niza znanstvenih istraživanja, znanstvenici su zaključili da kivi može ublažiti simptome astme, a za to su zaslužni antioksidansi u njemu i opet vitamin C.

– Dobrobiti za kardiovaskularni sustav

Više: Ovo su najbolje voće za detoksikaciju jetre

Konzumacija kivija pomaže u kontroli krvnog tlaka, održava kardiovaskularni sustav u dobrom zdravlju smanjenjem razine triglicerida u krvi i povećanjem dobrog kolesterola. Kalij sadržan u voću dodatno podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

– Dobrobiti za probavni sustav

Kivi nije samo bogat vlaknima koja poboljšavaju rad želuca i crijeva, već sadrži i enzim koji pogoduje i olakšava učinkovitiju probavu hrane bogate proteinima.

Opsežna istraživanja dokazala su značajne zdravstvene dobrobiti konzumacije kivija, koje obuhvaćaju probavni, imunološki sustav i metabolizam. Također su istraženi učinci fetusa na metaboličke markere kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, uključujući studije o ravnoteži glukoze i inzulina, održavanju tjelesne težine i energetskoj homeostazi. Svi zaključci upućuju na to da je voće jedno od najvrjednijih agruma u pogledu zdravlja niza tkiva, organa i sustava u tijelu.

Više: Kako ono što jedete utječe na vaš san

Tko treba biti oprezan s konzumacijom kivija?

Sasvim prirodno, osim pitanja koje vitamine sadrži kivi, treba razmotriti i rizike njegove konzumacije. Samo osobe koje su alergične na ukusnu i vrijednim tvarima trebaju je prestati konzumirati. Liječnici također savjetuju da se prije konzumacije kivija posavjetujete s liječnikom ako su vam propisani lijekovi za krvni tlak ili antikoagulanti koje redovito uzimate. Razlog je taj što jedenje kivija u velikim količinama ili njegovo redovito jedenje može pojačati učinke lijekova za krvni tlak i antikoagulansa.

Članak je samo u informativne svrhe i nije zamjena za liječnički savjet.

Izvori: NCBI; BBC

Exit mobile version