Zagreba Lajfhaki

Zubi: Opasna hrana nije ono što mislite

Svi znamo da šećer “šteti” zubima jer uništava zubnu caklinu. Ali ima i drugih osumnjičenih. To su namirnice ljepljive teksture koja im pomaže da se lakše zalijepe za površinu zuba. Time se povećava debljina zubnog plaka, što pogoduje proizvodnji kiselina koje nagrizaju caklinu. I mogli biste odmah pomisliti na turske delikatese, maslac i čokoladu, ali postoje i sumnjivci izvan svake sumnje.

Opasna hrana

Hrana koja se lijepi za zube, iako ima nutritivnu vrijednost, ima visok karijesni učinak, zbog čega je dobro nakon jela oprati zube. Ove namirnice uključuju:

Banane, pire, žumanjak zbog svoje ljepljive teksture talože se na površini zuba stvarajući destruktivni film koji ih postupno nagriza.

Suho voće Suhe šljive, grožđice, smokve i marelice bogate su antioksidativnim vitaminima i korisnim vlaknima. Ali istovremeno su i bogate šećerima. Osim toga, lako prianjaju na površinu zuba.

Ispareno mlijeko. Zbog njihove gušće teksture duže se zadržava na površini zuba u odnosu na svježe. Osim toga, čokoladno mlijeko ima šećera.

Voćni sokovi Iako su vrlo hranjivi, ipak sadrže limunsku kiselinu koja šteti zubnoj caklini.

Kad nemaš četkicu za zube

Konzumiranje određene hrane pomaže boljem čišćenju zuba. To uključuje:

  • Jabuke: Zbog svog tvrdog mesa pomažu u čišćenju zuba i pogoduju stvaranju sline.
  • Sir: Poznat po visokom udjelu kalcija i fosfora, sir ima sposobnost vratiti pH u ustima na normalnu razinu.
  • Zeleni čaj: Bori se protiv bakterija koje uzrokuju stvaranje plaka zahvaljujući antioksidativnim flavonoidima koje sadrži.
  • Kamilica: Smatra se da ima antibakterijski učinak koji doprinosi očuvanju zdravlja zuba.

Korisni savjeti za jake zube

  • Izbjegavajte slatkiše između obroka
  • Radije birajte svježe povrće i voće te orašaste plodove, odnosno hranu koja nema svojstvo lijepljenja za zube
  • Ograničite kavu, jer ima svojstvo bojenja zuba
  • Izbjegavajte pušenje jer nikotin u cigaretama potamnjuje zube
  • Nakon jela, ako ne možete oprati zube, isperite ih vodom kako biste uklonili ostatke hrane, a zatim prožvačite žvakaću gumu ili mastiku bez šećera.
  • Izbjegavajte grickanje. Svaki put kad jedemo, pH u ustima pada unutar 20 minuta tijekom kojih kiseline proizvedene u ustima nagrizaju vanjski sloj cakline. Postupno se pH u ustima vraća na normalne razine, no ako nastavimo s grickalicama, zubi ostaju stalno izloženi korozivnim kiselinama.

ygeiamou.gr

Exit mobile version