3 kobne pogreške pri uzgoju patlidžana: susjedi će se smijati vašoj žetvi

Samonikli patlidžani imaju orašasti okus, nisu gorki, a nakon prženja imaju okus po gljivama.

No, kako je rekla Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, često se događa da su u uzgoju patlidžana napravljene pogreške koje kvare ukupni pozitivan dojam.

Sjetva patlidžana za sadnice zajedno s rajčicama

Patlidžane možemo nazvati tropskim biljkama kojima je potrebno više vremena da urode plodom nego rajčicama – obično prođe 100-140 dana prije nego što taj proces započne. Stoga presadnice ove kulture treba uzgajati od kraja veljače, za razliku od rajčice koja se obično sije u ožujku.

Uzgoj sadnica na hladnoj i tamnoj prozorskoj dasci

Patlidžanima je potrebna temperatura od najmanje +20 stupnjeva, a još bolje – +26… +32 stupnja. Nakon sjetve na dubinu od 0,5 cm, sjeme treba prekriti staklom ili filmom.

Ako vidite da nema sadnica, nemojte žuriti sa zaključcima o kvaliteti sjemena – pokušajte popraviti situaciju postavljanjem posuda na grijaću prostirku ili blizu radijatora.

Patlidžan
Fotografija: © Belnovosti

Višak dušičnih gnojiva

Gnojidba patlidžana dopuštena je tek tri tjedna nakon pojave prvih izdanaka.

Sadnice se presađuju u zasebne posude promjera najmanje 10 cm, nakon čega se hrane fosforom za jačanje slabih korijena.

Ne zaboravite na zalijevanje sadnica, koje bi trebalo biti redovito, ali umjereno. Prekomjerna vlaga može dovesti do uništenja korijenskog sustava i slabljenja biljaka.

Prethodno smo imenovali 3 najgora susjeda za slatku papriku.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki