Samonikli patlidžani imaju orašasti okus, nisu gorki, a nakon prženja imaju okus po gljivama.
No, kako je rekla Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, često se događa da su u uzgoju patlidžana napravljene pogreške koje kvare ukupni pozitivan dojam.
Sjetva patlidžana za sadnice zajedno s rajčicama
Patlidžane možemo nazvati tropskim biljkama kojima je potrebno više vremena da urode plodom nego rajčicama – obično prođe 100-140 dana prije nego što taj proces započne. Stoga presadnice ove kulture treba uzgajati od kraja veljače, za razliku od rajčice koja se obično sije u ožujku.
Uzgoj sadnica na hladnoj i tamnoj prozorskoj dasci
Patlidžanima je potrebna temperatura od najmanje +20 stupnjeva, a još bolje – +26… +32 stupnja. Nakon sjetve na dubinu od 0,5 cm, sjeme treba prekriti staklom ili filmom.
Ako vidite da nema sadnica, nemojte žuriti sa zaključcima o kvaliteti sjemena – pokušajte popraviti situaciju postavljanjem posuda na grijaću prostirku ili blizu radijatora.
Višak dušičnih gnojiva
Gnojidba patlidžana dopuštena je tek tri tjedna nakon pojave prvih izdanaka.
Sadnice se presađuju u zasebne posude promjera najmanje 10 cm, nakon čega se hrane fosforom za jačanje slabih korijena.
Ne zaboravite na zalijevanje sadnica, koje bi trebalo biti redovito, ali umjereno. Prekomjerna vlaga može dovesti do uništenja korijenskog sustava i slabljenja biljaka.
Prethodno smo imenovali 3 najgora susjeda za slatku papriku.