Briga za crni ribiz prema Michurinu: što rade napredni vrtlari – zapamtite za dobru žetvu

Poznati uzgajivač, autor mnogih usjeva, akademik Ivan Michurin vjerovao je da crni ribiz može uroditi plodom desetljećima.

Ali uz pravilnu njegu biljke. A onda će dati obilnu žetvu.

Bit ovog pristupa uzgoju ove kulture je kompetentno proći kroz nekoliko faza.

Prvi – izbor sorte. Trebao bi biti što bliži uvjetima uzgoja.

Druga faza – prirodni prirast. U prve četiri godine dopuštamo biljci da se prirodno razvije i zauzme prostor oko sebe.

ribizla
Fotografija: © Belnovosti

To znači da u tom razdoblju nema potrebe rezati, skraćivati, umjetno oblikovati i sl.

Biljku treba dobro hraniti i zalijevati, uklanjati osušene grane, pobrati cijeli urod i ne ostavljati ništa na granama.

Usput, tijekom tog razdoblja također nema potrebe tretirati biljku s bilo čim. Raste samostalno i razvija imunitet.

Treća faza – formiranje grma. U 5. godini vršimo prvu punu rezidbu – u rano proljeće ili kasnu jesen.

Sa svih grana odrežemo polovinu njihove dužine. Sljedeće godine grm će rasti mnogo intenzivnije.

Četvrta faza – stanjivanje. To je neophodno jer u 6. godini svog postojanja ribiz snažno raste.

Postupak provodimo zimi: prorjeđujemo mlade izbojke koji su preblizu jedni drugima ili u istom smjeru.

Biramo jedan, najmoćniji, a ostale nove ostavljamo nepromijenjene. Stare opet prepolovimo.

Važno: u ovoj godini života biljka bi trebala imati preko 20 grana.

Peta faza – godišnje pomlađivanje.

Sedma godina života. Biljka ne stari jer svake godine stare grane odrežemo do pola, a nove prorijedimo.

Grm i dalje zadovoljava obilnom žetvom.

Ranije smo vam rekli zašto krastavce treba posuti ljuskom od jaja.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki