Poznati uzgajivač, autor mnogih usjeva, akademik Ivan Michurin vjerovao je da crni ribiz može uroditi plodom desetljećima.
Ali uz pravilnu njegu biljke. A onda će dati obilnu žetvu.
Bit ovog pristupa uzgoju ove kulture je kompetentno proći kroz nekoliko faza.
Prvi – izbor sorte. Trebao bi biti što bliži uvjetima uzgoja.
Druga faza – prirodni prirast. U prve četiri godine dopuštamo biljci da se prirodno razvije i zauzme prostor oko sebe.
To znači da u tom razdoblju nema potrebe rezati, skraćivati, umjetno oblikovati i sl.
Biljku treba dobro hraniti i zalijevati, uklanjati osušene grane, pobrati cijeli urod i ne ostavljati ništa na granama.
Usput, tijekom tog razdoblja također nema potrebe tretirati biljku s bilo čim. Raste samostalno i razvija imunitet.
Treća faza – formiranje grma. U 5. godini vršimo prvu punu rezidbu – u rano proljeće ili kasnu jesen.
Sa svih grana odrežemo polovinu njihove dužine. Sljedeće godine grm će rasti mnogo intenzivnije.
Četvrta faza – stanjivanje. To je neophodno jer u 6. godini svog postojanja ribiz snažno raste.
Postupak provodimo zimi: prorjeđujemo mlade izbojke koji su preblizu jedni drugima ili u istom smjeru.
Biramo jedan, najmoćniji, a ostale nove ostavljamo nepromijenjene. Stare opet prepolovimo.
Važno: u ovoj godini života biljka bi trebala imati preko 20 grana.
Peta faza – godišnje pomlađivanje.
Sedma godina života. Biljka ne stari jer svake godine stare grane odrežemo do pola, a nove prorijedimo.
Grm i dalje zadovoljava obilnom žetvom.
Ranije smo vam rekli zašto krastavce treba posuti ljuskom od jaja.