Crni ribiz: osnovna pravila za proljetnu njegu

Svima je poznat okus crnog ribiza. Nije samo ukusno, već je i zdravo. A da biste dobili dobru žetvu, morate se pobrinuti za to. Stoga je jedan od posebno potrebnih čimbenika proljetna obrada grma.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, rekla nam je kako se brinuti za ribizle u proljeće.

Prevencija crnog ribiza

Prije nego što se snijeg otopi, morate razmišljati o prevenciji kada se brinete za grmlje crnog ribiza. Jer čim se otopi i pojavi se prvo sunce, koje svi čekaju, ispada da ga svi čekaju, pa i štetočine i uzročnici bolesti.

Uglavnom se skrivaju u lišću, u naborima kore, na granama, odnosno skrivaju se i čekaju svoje vrijeme.

Proces prerade crnog ribiza može se podijeliti u četiri razdoblja:

Bobice
Fotografija: © Belnovosti

– početak dolaska proljeća;
– vrijeme cvatnje;
– kraj cvatnje;
– završetak branja bobica.

Briga za crni ribiz s dolaskom proljeća

Značajna žetva razvija se na izdancima prethodne godine. Mlade izdanke je lako razlikovati od starih izdanaka, naime po boji kore.

Mladi izdanak ima prozirno zelenu boju, dok je stari tamno smećkast sa sivim premazom; zapravo, oni neće dati žetvu.

Zašto je potrebno obrezivanje ribiza? I tako da donosi bogatu žetvu s velikim bobicama.

Prvi korak je odrezati sve donje grane koje su blizu tla kako biste spriječili njihovo truljenje. Jer kada bobice sazriju, te se grane još više savijaju prema tlu i počinju pljesniviti i trunuti.

Zatim se morate riješiti starih i bolesnih izdanaka na koje utječu gljivice. Potrebno je prorijediti sredinu grma i riješiti se nepravilnih izdanaka. Što više orezujete, to će biti bolje za grm.

Čak iu proljeće možete izvesti takav događaj kao što je opekotina kipućom vodom.

Grm je opečen vodom, čija temperatura mora biti 80 stupnjeva. Ovaj postupak se može izvesti pomoću posude za zalijevanje.

Grm ribiza također se može tretirati pepelom. Osim toga, morate pažljivo ispitati cijeli grm i identificirati grinje. Ako se krpelji nađu, treba ih odrezati i spaliti.

Najbolje vrijeme za izvođenje ovog posla je ožujak u drugoj polovici mjeseca.

Postoje dva glavna savjeta

1. Pokušajte kupiti nove i dobre sorte. U pravilu su nove sorte otpornije na bolesti i štetočine.

2. Ako se crni ribiz pravilno orezuje, više nećete trebati pesticide i druge tvari za njegovu obradu kako biste dobili dobar urod.

Ranije smo vam rekli koji bi cvijet trebao rasti u svakom području.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki