Zagreba Lajfhaki

Gdje pohraniti luk da ne istrune: nema tajne

Svaki više ili manje pametan vrtlar zna: uzgoj dobre žetve samo je pola uspjeha. “Nabaviti” povrće ponekad je puno lakše nego ga konzervirati.

Ako govorimo o luku, onda, prema stručnjaku internetske publikacije BelNovosti, agronomu, dizajneru krajolika Anastasiji Kovrizhnykh, razne štetočine i bolesti mogu dovesti do jednostavnog truljenja glava.

Bolesti koje dovode do oštećenja žetve luka

Na primjer, zbog oštećenja tripsa koji žive ispod ljuskica, lukovice postaju naborane i prekrivene svijetlim mrljama.

Zauzvrat, razlog omekšavanja luka je siva trulež vrata.

U pravilu se ova pošast razvija zbog viška vlage, što je pak posljedica velike količine oborina koje padaju na tlo.

Fotografija: © Belnovosti

Uz gore spomenutu ranu, sličan učinak javlja se kada je luk zahvaćen bakterijskom truleži.

Ako primijetite manifestacije ovih bolesti na luku, trebali biste baciti zahvaćene lukovice i premjestiti gredice luka na drugo mjesto sljedeće 2-3 godine.

Kako pravilno pohraniti žetvu luka

Zapravo, nema ništa komplicirano u pitanju pravilnog skladištenja luka.

Sve što trebate učiniti je ostaviti ga na tamnom mjestu s dobrom ventilacijom. Najbolje je ako je temperatura u ovoj prostoriji unutar 1-3 stupnja iznad nule.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version