Zagreba Lajfhaki

Isplati li se uzgajati vrhnje u vrtu: sve prednosti i mane rajčice na prvi pogled

Rajčice, koje imaju izdužen ovalni oblik, dobile su samorazumljivo ime “vrhnje” zbog sličnosti s plodom istog imena.

Osim specifičnog izgleda, ove rajčice imaju i druge osobine. Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja iz mrežne publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govorila je o prednostima i nedostacima kreme.

Jake strane rajčice

Kremu vole ljetni stanovnici uglavnom zbog svoje debele kože, koja ne puca tijekom toplinske obrade, što znači da će kiflice ispasti ne samo ukusne, već i lijepe.

Osim toga, zbog otpornosti na antraknozu, izlaz je uglavnom gladak i čist.

Fotografija: © Belnovosti

Još jedna prednost je njihova dobra očuvanost. Ako stvorite prave uvjete za kremu, svježina rajčice će trajati nekoliko tjedana. Ubrane u fazi tehničke zrelosti mogu se čuvati do tri mjeseca.

Konačno, nemoguće je ne spomenuti ovo svojstvo kreme, koja sadrži najmanje vodu “u sastavu” i najviše suhe tvari. To ih čini idealnom podlogom za tjestenine i umake.

Možemo nastaviti još dugo, pa ćemo se usredotočiti na kratki popis preostalih prednosti, koje uključuju visok prinos, postupno sazrijevanje u grozdu i ujednačenost veličine ploda na grmu.

Nedostaci kremastih rajčica

Takve se rajčice rijetko koriste u pripremi salata, jer su pomalo suhe.

Osim toga, plodovi imaju relativno bljutav okus, ali ne svi – sada postoje mnoge nove sorte kojima to svojstvo nedostaje.

Pa, posljednje što bih želio reći je da takve rajčice nisu prikladne za pravljenje soka.

Ranije smo govorili o tajnama uzgoja Kalanchoe.

Exit mobile version