Druga polovica ljeta obično se podudara s razdobljem aktivnog razvoja gljivičnih bolesti.
Često, u borbi protiv ovog nedvojbeno neugodnog fenomena, ljetnom stanovniku pomažu fungicidi, koji, prema stručnjaku internetske publikacije BelNovosti, agronomu, dizajneru krajolika Anastasia Kovrizhnykh, mogu riješiti problem koji im je dodijeljen u najkraćem mogućem vremenu.
To je tako, ali se javlja još jedan problem: malo je vjerojatno da će se isti dan kada je tretman obavljen moći brati i jesti plodove.
Pozivamo vas da saznate kada možete jesti voće, povrće i bobice ako su biljke tretirane fungicidima, koristeći primjer tri popularna lijeka.
“Skor”
Ovaj lijek se obično koristi kada se trebate riješiti pepelnice, kasne mrlje i prevladati korijen ili sivu trulež. Ako su biljke “tretirane” “Skorom”, tada se plodovi iz njih mogu poslužiti nakon 20 dana.
“Horus”
Ovaj lijek se koristi kada je potrebno zaštititi usjeve jabučastog ili koštičavog voća, kao i grožđa, od niza bolesti, uključujući monoliozu i pepelnicu. Ako ste obrađivali stabla jabuke i kruške, morat ćete pričekati 28 dana. Ako su breskve, marelice, šljive, trešnje i višnje tretirane od monolitne ožegotine, truleži plodova, klasterosporioze ili kokomikoze, karenca je 15 dana.
“Fitolavin”
Ako uzmete u obzir da je razdoblje čekanja nakon Fitolavina samo 1-2 dana, onda možete razumjeti zašto ga mnogi ljetni stanovnici odabiru kako bi se nosili s pepelnicom, krastavom, antraknozom i drugim ranama.