Čak su i vrtlari početnici čuli da se sve biljke ne mogu hraniti drvenim pepelom.
Ali ograničenja tu ne završavaju. U nekim slučajevima ovaj se aditiv uopće ne može koristiti.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je kada je bolje bez gnojiva od pepela.
Prednosti pepela
Dodavanje pepela u tlo omogućuje vam normalizaciju razine kiselosti i poboljšanje kvalitete tla.
Sadrži kalij, fosfor, magnezij, kalcij.
Također, lisne uši, nematode i drugi štetnici ne vole pepeo.
Ne možete gnojiti pepelom
Pepeo će biti koristan za rajčice, krastavce, paprike, kupus, grožđe i luk.
Ali kiseljak, rotkvice i lubenice ne mogu se hraniti na ovaj način.
Što se tiče ukrasnog bilja, to su sve koje vole kiselo tlo, uključujući lavandu, jaglace, neven i kadulju.
Kada ne smijete koristiti pepeo?
Bez obzira na to koja vrsta usjeva raste na mjestu, ne možete dodati ovaj aditiv ako sadrži puno željeza (pepeo s crvenom nijansom).
Također, ne koristi se pepeo od spaljivanja novina, filmova, građevinskog otpada i drugog otpada.
Pepeo se ne smije dodavati ako postoji opasnost od predoziranja kalijem i kalcijem.
Nemojte dodavati pepeo u alkalno tlo čak ni nakon dodavanja uree.
Ranije smo vam rekli koja gnojiva za rajčice više ne morate kupovati.