Zagreba Lajfhaki

Kada prskati češnjak bornom kiselinom: učinkovite metode i savjeti

Borna kiselina izvrstan je način za povećanje prinosa češnjaka.

Ovaj proizvod obogaćuje biljke borom koji je neophodan za pravilno formiranje i rast lukovica.

Prskanje češnjaka bornom kiselinom sprječava nedostatak ovog mikroelementa i pomaže u povećanju prinosa.

Optimalno vrijeme prskanja

Prvo prskanje češnjaka bornom kiselinom provodi se na početku vegetacije, kada se pojave prvi izdanci.

U ovoj fazi biljke trebaju dodatnu prehranu za aktivan rast. Prskanje u tom razdoblju potiče razvoj snažnog korijenskog sustava i zdravog lišća.

Fotografija: © Belnovosti

Drugo prskanje preporuča se provesti u fazi aktivnog rasta, kada počinje formiranje lukovica.

To se obično događa krajem svibnja ili početkom lipnja. U tom je razdoblju češnjak najosjetljiviji na nedostatak bora, a dodatno prskanje pomaže u poboljšanju kvalitete lukovica.

Posljednje prskanje provodi se sredinom ljeta, prije nego što usjev počne sazrijevati.

To pomaže u održavanju zdravlja biljaka i osigurava nakupljanje esencijalnih tvari u lukovicama.

Ispravna koncentracija otopine

Za prskanje češnjaka koristite otopinu borne kiseline (0,1-0,2%). Da biste ga pripremili, razrijedite 1-2 grama kiseline u 10 litara vode, nakon što ste prah razrijedili u vrućoj vodi.

Važno je slijediti dozu kako ne biste preopteretili biljke i izbjegli opekline lišća.

Prskati ujutro ili navečer kako otopina ne bi brzo isparila i kako je biljke bolje upiju.

Prednosti korištenja borne kiseline

Korištenje borne kiseline za prskanje češnjaka ima mnoge prednosti.

Bor jača stanične stijenke biljaka, povećavajući njihovu otpornost na bolesti i štetočine.

Češnjak tretiran bornom kiselinom bolje podnosi stresne uvjete kao što su suša ili nagle promjene temperature.

Borna kiselina također poboljšava kvalitetu usjeva. Lukovice češnjaka postaju veće, gušće i sočnije.

Povećava se udio suhe tvari, što poboljšava okus i produljuje rok trajanja proizvoda.

Znakovi nedostatka bora

Manjak bora u češnjaku prepoznajemo po nekoliko karakterističnih znakova. Prije svega, ovo je usporavanje rasta i deformacija lišća.

Lišće može blijedjeti, uvijati se i postati lomljivo. Na površini lišća mogu se pojaviti nekrotične mrlje i čirevi.

Nedostatak bora također dovodi do pogoršanja formiranja lukovica – one postaju male i deformirane.

Prskanje bornom kiselinom pomaže brzo ispraviti situaciju i vratiti biljkama zdrav izgled.

Kod prvih znakova nedostatka bora potrebna je folijarna prihrana kako bi se spriječilo daljnje propadanje biljaka.

Dodatne mjere za njegu češnjaka

Za postizanje visokog prinosa češnjaka važno je ne samo koristiti bornu kiselinu, već i slijediti druge agrotehničke mjere.

Pravilan odabir mjesta sadnje, pravodobno labavljenje tla, redovito zalijevanje i gnojidba – sve ove mjere pridonose zdravom razvoju biljaka.

Češnjak preferira sunčana područja s dobro dreniranim tlom. Prije sadnje, tlo treba obogatiti organskim gnojivima i mineralnim dodacima.

Redovito labavljenje tla pomaže poboljšati pristup kisika korijenju i spriječiti stvaranje zemljine kore.

Zalijevanje češnjaka treba biti redovito, posebno u razdoblju aktivnog rasta i formiranja lukovica.

Međutim, trebali biste izbjegavati pretjerano natapanje, što može dovesti do truljenja korijena.

Važno je pratiti stanje biljaka i pravovremeno provesti tretman protiv bolesti i štetnika.

Ranije smo vam rekli zašto iskusni ljetni stanovnici svaki dan pripremaju juhu od krumpira.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version