Samo ako kupus na vrijeme napusti svoj “dom” neće biti problema s njegovim skladištenjem.
Štoviše, takvo će povrće, prema stručnjaku internetske publikacije BelNovosti, agronomu, dizajneru krajolika Anastasia Kovrizhnykh, imati odličan okus, povećanu sočnost i sadržavati veliku količinu hranjivih tvari.
I obrnuto, kada se berba požuruje ili kasni, ne treba ni razmišljati o očuvanju rastresitih glavica kupusa: trulež samo čeka svoje vrijeme da napadne kupus.
Znakovi da je kupus spreman za berbu
Nemojte se dvoumiti ako pregledavajući gredice s kupusom na njima pronađete sljedeće znakove.
1. Rubovi gornjih listova počeli su se “valoviti”, odnosno počeli su se savijati i uvijati, dok glavni dio listova još uvijek čvrsto “grli” glavicu kupusa.
2. Gornji listovi su postali svjetliji ili su dobili plavkastu nijansu ili srebrni sjaj.
3. Donji listovi, naprotiv, počinju požutjeti i blijedjeti.