Zbog činjenice da lišće kruške sadrži mnogo tvari koje imaju antiseptičko, jačajuće i ljekovito djelovanje, ova biljka može biti korisna i za druge usjeve – osobito rajčice, krastavce i kupus.
Važno: lišće se može uzeti s kruške čak i kada boluje od hrđe – ova bolest samo povećava količinu korisnih kiselina i polifenolnih spojeva.
Da biste pripremili infuziju, morat ćete izrezati grančice i lišće u staklenku (oko jedne litre) i pravilno ih zbiti.
Nakon toga zelenu masu prelijte kipućom vodom – trebat će vam oko litre tekućine ili malo više.
Proizvod se mora infuzirati 24 sata – za to vrijeme će se ohladiti i biti “zasićen” korisnim tvarima.
Međutim, vrijeme infuzije može se sigurno povećati na 2-3 dana – infuzija može čak i fermentirati.
Nakon toga procijedite naparak od kruške, dodajte mu ljepilo koje se može koristiti kao zeleni ili naribani sapun za pranje rublja i ulijte u prskalicu.
Proizvod je prikladan za prskanje biljaka u bilo kojoj fazi razvoja – čak i tijekom plodonošenja. Koristi se kao preventiva protiv većine štetnika i mnogih bolesti.
Ranije smo vam rekli je li moguće zalijevati rajčice pivom.