Ako nema potrebe govoriti o prednostima jezgre oraha, onda iz nekog razloga vrijedna svojstva njegove ljuske uvijek ostaju “iza kulisa”.
U međuvremenu, iskusni ljetni stanovnici vjeruju da takav “otpad” može poslužiti kao izvrsna osnova za pripremu gnojiva za mlade biljke – i sadnice i sobno cvijeće.
Prednosti hranjenja ljuske oraha
Ljuske oraha sadrže niz mikroelemenata, aminokiselina i tanina.
Jedinstveni sastav čini ga prirodnim stimulatorom rasta mladih biljaka. Osim toga, ne zaboravite na antiseptička svojstva ljuske.
Kako napraviti gnojivo od ljuske oraha
Za pripremu gnojiva trebat će vam ljuske od 20 oraha.
Temeljito operite “sirovinu”, uklonite sve nečistoće s površine, a zatim je bacite u posudu i ulijte litru čiste vode.
Posuđe treba staviti na vatru, a kada voda proključa, potrebno je nastaviti kuhati ljuske oraha oko 20 minuta.
Sada pričekajte da se juha ohladi i procijedite.
Prije zalijevanja “koncentrat” treba razrijediti vodom u omjeru 1 prema 2. Biljke treba zalijevati iz korijena.
Ranije je stručnjakinja rekla da voli orlovi nokti.