Kako ne gnojiti maline: pogreške i savjeti za vrtlare

Maline su omiljena kultura mnogih vrtlara, koja zahtijeva posebnu brigu za dobivanje bogate žetve.

Međutim, neprikladna gnojiva mogu ozbiljno naštetiti biljkama.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, rekla je kako ne gnojiti maline kako bi se izbjegle uobičajene pogreške i osigurao pravilan razvoj grmlja.

Korištenje svježeg stajnjaka

Svježi gnoj često privlači vrtlare zbog svoje dostupnosti i prirodnosti, ali za maline može postati prava prijetnja.

Svježi stajnjak sadrži visoke koncentracije amonijaka i drugih agresivnih tvari koje mogu opeći korijenje biljaka.

Osim toga, može sadržavati sjeme korova i patogene, koji će zagaditi tlo i smanjiti prinose.

maline
Fotografija: © Belnovosti

Bolje je koristiti istrunuti stajski gnoj koji se već raspao i postao siguran za biljke.

Mineralna gnojiva s visokim sadržajem klora

Mineralna gnojiva koja sadrže klor, poput kalijevog klorida, nisu prikladna za maline.

Klor negativno utječe na korijenski sustav, usporava rast i smanjuje plodnost.

Maline preferiraju kalijeva gnojiva koja ne sadrže klor, poput kalijevog sulfata.

Odabir pravog mineralnog gnojiva pomoći će održavanju biljaka zdravim i povećati njihovu produktivnost.

Dušična gnojiva u velikim količinama

Dušična gnojiva neophodna su za rast biljaka, ali previše može naškoditi malinama.

Prekomjerne količine dušika dovode do brzog rasta zelenila na štetu plodonošenja.

Zbog toga grmovi maline postaju pregusti, što smanjuje cirkulaciju zraka i povećava rizik od bolesti.

Važno je održavati ravnotežu i primjenjivati ​​dušična gnojiva u umjerenim dozama, osobito na početku sezone.

Kompost s visokim udjelom organskog otpada

Kompost je izvrsno gnojivo za maline, ali nije svaki kompost prikladan za ovu kulturu.

Kompost koji sadrži velike količine organskog otpada, poput kuhinjskih ostataka ili neraspadnutih biljnih ostataka, može postati izvor patogena i štetnika.

Takav kompost potrebno je pažljivo obraditi i čuvati određeno vrijeme kako bi se izbjegle negativne posljedice za maline.

Kisela gnojiva

Maline vole blago kiselo ili neutralno tlo.

Korištenje kiselih gnojiva kao što su sumporna ili octena kiselina može uvelike smanjiti pH tla, što može negativno utjecati na biljke.

Kiselo tlo ometa apsorpciju hranjiva i otežava rast maline.

Da biste održali optimalnu pH razinu, upotrijebite kalciranje ili dodajte drveni pepeo.

Gnojiva s visokim sadržajem fosfora

Fosforna gnojiva su važna za korijenski sustav, ali višak fosfora može naškoditi malinama.

Prekomjerne količine fosfora blokiraju apsorpciju drugih važnih elemenata kao što su željezo i cink, što dovodi do nedostatka ovih tvari i pogoršanja zdravlja biljaka.

Važno je primijeniti fosforna gnojiva u razumnim dozama i pratiti ravnotežu mikroelemenata u tlu.

Korištenje nerazrijeđenih kemijskih gnojiva

Nerazrijeđena kemijska gnojiva mogu uzrokovati opekline korijena i lišća maline.

Važno je kemijska gnojiva uvijek razrijediti u skladu s uputama na pakiranju i ravnomjerno ih rasporediti po cijeloj sadnoj površini.

To će pomoći u izbjegavanju koncentracije agresivnih tvari na jednom mjestu i osigurati ravnomjernu prehranu biljaka.

Česta primjena gnojiva

Česta uporaba gnojiva može dovesti do nakupljanja soli u tlu, što negativno utječe na maline.

Nakupljanje soli otežava apsorpciju vode i hranjiva, što dovodi do potiskivanja biljaka i smanjenja prinosa.

Preporuča se pridržavati se rasporeda hranjenja i izbjegavati čestu upotrebu gnojiva.

Primjena gnojiva na suho tlo

Primjena gnojiva na suho tlo može izgorjeti korijenje i pogoršati stanje malina.

Prije gnojidbe tlo je potrebno dobro navodnjavati kako bi se stvorili optimalni uvjeti za apsorpciju hranjiva.

To će pomoći u izbjegavanju stresa za biljke i osigurati njihovu ravnomjernu prehranu.

Gnojiva s otrovnim tvarima

Neka gnojiva mogu sadržavati otrovne tvari poput teških metala koji su štetni za maline.

Važno je odabrati gnojiva provjerenih proizvođača i pažljivo proučiti njihov sastav.

Otrovne tvari se nakupljaju u tlu i biljkama, što može dovesti do lošeg zdravstvenog stanja maline i smanjene kvalitete berbe.

Ranije smo govorili o gnojivima koja krumpir čine malim i neukusnim.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki