Nepravilno zalijevanje krumpira jedan je od čestih razloga ozbiljnog pada prinosa ove vrtne kulture.
U nekim razdobljima biljka ne treba puno vlage.
U ostalim razdobljima, zalijevanje vrtnih usjeva treba biti obilno.
Mnogi ljetni stanovnici ne uzimaju u obzir ove nijanse, zbog čega na kraju gube šanse za dobivanje velikog broja visokokvalitetnih gomolja.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, navela je dvije pogreške koje se nikada ne smiju ponoviti.
Pretjerano zalijevanje nakon klijanja
Prvo vrijeme nakon nicanja, vlasnik seoske parcele mora zaštititi krumpir od viška vlage.
Inače će biljka razviti površinski korijenski sustav. A tada će usjev postati osjetljiviji na visoke temperature i sušu.
Izbjegavajte zalijevanje sve dok sadnice ne postanu visoke 10 cm.
Nedostatak vlage tijekom pupanja i cvatnje
U tim razdobljima biljka treba dosta vode.
Ako usjev ipak naiđe na nedostatak vlage na kraju pupanja i na početku cvatnje, gomolji će ispasti mali i “vodenasti”.
U ovom trenutku svaki grm treba dobiti najmanje 10 litara vode. Postupak treba provoditi 1-2 puta tjedno.
Prethodno su navedena gnojiva koja krumpir čine sitnim i neukusnim.