Zagreba Lajfhaki

Kako posaditi ljutiku: zelje će biti sočnije, a sam luk nikada neće istrunuti

Luk je popularno poznat kao obiteljski luk ili jednostavno “obiteljski”.

Najčešće se ova kultura uzgaja za dobivanje ranog zelenila, jer, prema stručnjaku mrežne publikacije BelNovosti, agronomu, dizajneru krajolika Anastasia Kovrizhnykh, korisno vitaminsko zelje može se ubrati već 20-30 dana nakon klijanja.

Ali postoje i slučajevi kada se ljutika uzgaja za repu – zahvaljujući modernim sortama, repa nije ništa lošija od klasičnog luka.

Za ovu kvalitetu ne treba zahvaliti samo uzgajivačima – zapamtite samo da su ljutika i luk “rođaci”, predstavnici istog botaničkog luka.

Ova činjenica također objašnjava činjenicu da je poljoprivredna tehnologija za luk i ljutiku ista.

Fotografija: © Belnovosti

Postoji samo jedna razlika – ljutika jako voli kada je vrat luka oko trećine iznad zemlje.

To jest, ako se setovi mogu uroniti dovoljno duboko u tlo, onda je za ljutiku bolje ostaviti vrat na površini.

Zahvaljujući ovoj metodi sadnje, moći ćete dobiti mnogo sočnije zelje.

Osim toga, ovako posađen luk ne truli, manje strada od lukove muhe i bolje je otporan na peronosporu.

Prethodno smo govorili o gnojidbi češnjaka.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version