Zagreba Lajfhaki

Kako pravilno orezati obične i remontantne maline: razlika je značajna

Rezidba je još jedan važan postupak, uz gnojidbu, koji se mora provesti u malinjaku s početkom jeseni.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govorila je o pravilima kojih se treba pridržavati prilikom izvođenja ove “operacije”.

Obična malina

Ako imate posla s običnim sortama maline koje daju plodove na izdancima druge godine, morate ukloniti sve plodonosne izbojke, jer je njihova daljnja prisutnost jednostavno besmislena, jer od njih više ne možete očekivati ​​žetvu.

Osim toga, vrijedi raditi sa škarama za rezidbu kada govorimo o malim i neodrnjenim mladicama – nažalost, one ne mogu preživjeti zimu.

Treba ostaviti samo najjače i najzdravije primjerke iz godišnjeg prirasta (s malom marginom).

Fotografija: © Belnovosti

Remontantna malina

U pravilu, iskusni vrtlari savjetuju rezanje takvih malina u korijenu kako bi proizvele puno bobica. Važna napomena: berba će, iako obilna, kasniti.

Ali ako izrežete samo dvogodišnje izdanke, neće biti toliko bobica, ali možete uživati ​​u njima tijekom cijelog ljeta.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version