Rezidba je još jedan važan postupak, uz gnojidbu, koji se mora provesti u malinjaku s početkom jeseni.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, govorila je o pravilima kojih se treba pridržavati prilikom izvođenja ove “operacije”.
Obična malina
Ako imate posla s običnim sortama maline koje daju plodove na izdancima druge godine, morate ukloniti sve plodonosne izbojke, jer je njihova daljnja prisutnost jednostavno besmislena, jer od njih više ne možete očekivati žetvu.
Osim toga, vrijedi raditi sa škarama za rezidbu kada govorimo o malim i neodrnjenim mladicama – nažalost, one ne mogu preživjeti zimu.
Treba ostaviti samo najjače i najzdravije primjerke iz godišnjeg prirasta (s malom marginom).
Remontantna malina
U pravilu, iskusni vrtlari savjetuju rezanje takvih malina u korijenu kako bi proizvele puno bobica. Važna napomena: berba će, iako obilna, kasniti.
Ali ako izrežete samo dvogodišnje izdanke, neće biti toliko bobica, ali možete uživati u njima tijekom cijelog ljeta.