Mnogi ljudi radije sade luk bliže zimi, jer ova metoda ima niz prednosti.
Najvažniji zadatak je provjeriti je li tlo spremno za sadnju.
Prije svega, trebali biste se pobrinuti da u tlu postoji dovoljna količina hranjivih tvari, jer će ih luk očajnički trebati, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, dizajner krajolika i agronom.
Kako pravilno pripremiti tlo
Najprije je potrebno odabrati usjeve koji bi se mogli nazvati dobrim prethodnicima. Obratite pozornost na krevete koji su se “odmarali” uz pomoć zelene gnojidbe: ova se opcija lako može nazvati idealnom.
Dobra opcija bila bi površina nakon repe i mrkve. Nakon rotkvica možete sigurno saditi luk.
Nakon što ste se odlučili za mjesto, morate početi raditi sa samim zemljištem.
Prvo se tlo obogaćuje kompostom i počinje aktivno kopanje. Nakon ovog postupka, zemlja bi se trebala odmoriti neko vrijeme.
Zatim morate napraviti posebne utore, čija će dubina biti oko petnaest centimetara. U njih ponovno stavljamo kompost.
Sloj gnojiva ne smije biti veći od dva centimetra.
Samo ovo hranjenje će biti dovoljno za uzgoj pristojne žetve zimskog luka.