Tikvice se u pravilu odlikuju visokom rodnošću, zahvaljujući kojoj u zdravom i ukusnom povrću možemo uživati sve do proljeća.
Međutim, za to je važno pravilno skladištiti proizvod.
Stručnjak internetske publikacije BelNovosti, dizajner pejzaža i agronom Anastasia Kovrizhnykh napominje da je dovoljno obratiti pažnju na tri jednostavna pravila.
Kako sačuvati urod tikvica do proljeća
Dobro sušenje
Kako bi se povrće dobro uskladištilo, ne treba ga skladištiti odmah nakon berbe. Ljudi iskusni u ovim stvarima vjeruju da bi se tikvice trebale “griti” na suncu na svježem zraku 48 sati.
Zahvaljujući ovom jednostavnom triku, rok trajanja se znatno povećava.
Rep
Prije svega, vrijedi napomenuti da je bolje pripremiti spektakularne velike tikvice: napraviti kavijar za zimu ili se počastiti ukusnim jelima u roku od 1-2 tjedna nakon berbe.
Ali minijaturno povrće i tikvice srednje veličine jednostavno su idealne za dugotrajno skladištenje.
Također je važno ostaviti rep čija duljina ne smije biti manja od pet centimetara.
Papir
Ako tikvice pohranjujete u stanu, preporučljivo je sakriti svako povrće ispod sloja papira. To će osigurati ugodne uvjete za skladištenje proizvoda.