Uzgoj mrkve je, naravno, prilično mukotrpan zadatak, pa je važno ne “odgađati” trenutak žetve kako vaš rad ne bi bio uzaludan.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, rekla nam je kako prepoznati kada je mrkva zrela.
Ako je mrkva spremna za kopanje, njezino je lišće, koje se nalazi ispod, gotovo potpuno požutjelo, a srednji sloj izdanaka postao je zelenkasto-žuto-smeđi.
Nije važna samo boja vrhova, već i njihovo “ponašanje” – u pravilu su u ovom trenutku položeni na tlo.
Pažljivo pregledajte gredice: korjenasti usjevi “kažu” da su spremni za berbu vireći 1-1,5 cm iz tla.
Da biste procijenili stanje plodova, iskopajte 2-3 komada i procijenite njihov promjer i duljinu.
Ovi pokazatelji moraju odgovarati deklariranim karakteristikama sorte.
Konačno, na povrću koje se može izvaditi iz zemlje i poslati na skladištenje, možete primijetiti sitne korijene koji imaju bjelkastu boju.