Jesen je dobro vrijeme za sadnju jagoda.
Međutim, kako kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja za online izdanje BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, često se događa da se postupak mora odgoditi za “bolja vremena”.
U pravilu, takve situacije nastaju kada se vrijeme ponaša nepredvidivo, a jesenski mrazevi dolaze vrlo rano.
Ako niste imali vremena staviti sadnice u zemlju, mogu se spremiti do proljeća. Da biste to učinili, upotrijebite jednu od dolje navedenih metoda.
Prvi od njih je ukopati presadnice u brazdu napravljenu u plasteniku i prekriti ih zemljom.
Kad se tlo smrzne, pokrijte jagode smrekovim granama ili slamom.
Druga metoda je malo kompliciranija od prve, ali su jednako učinkovite. Dakle, potrebno je odrezati listove sadnica jagoda i izdubiti ih iz zemlje, bez rezanja korijena.
Nakon odrađenog prvog koraka, prijeđite na drugi – vežite biljke u grozdove po 20 komada, a dobivene grozdove stavite u vrećicu i ostavite vani da se jagode smrzavaju na temperaturi od 3-5 stupnjeva s predznakom minus .
U završnoj fazi stavite sadnice u kutiju i pospite piljevinom. Za skladištenje morate koristiti suhu, tamnu i hladnu prostoriju, na primjer, staju.