Nakon što nas je ribiz razmazio izvrsnom žetvom, potrebno je pravilno njegovati grmlje.
Zahvaljujući tome, sljedeće sezone će biti veliki broj zdravih bobica.
Vrijedi se usredotočiti na četiri važna postupka, savjetuje stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, dizajnerica krajolika i znanstveni agronom Anastasia Kovrizhnykh.
O čemu se radi?
Pregledajte lišće
Iskusni ljetni stanovnik uvijek pokušava pažljivo ispitati lišće ribiza, posebno nakon berbe. Upravo u takvim trenucima postoji velika opasnost od razvoja bolesti i napada štetočina.
Ako na vrijeme uklonite zahvaćene dijelove, problem neće imati vremena zahvatiti cijeli grm.
Podrezivanje
Iskusni ljetni stanovnici pokušavaju provesti ovaj važan postupak gotovo odmah nakon branja ribiza. Najbolje je koristiti visokokvalitetne škare za rezidbu kako ne biste oštetili grm.
Hranjivi “koktel”
Ribiz treba “tretirati” uravnoteženim sastavom kako bi grm mogao povratiti snagu. Uzmite 200 ml pepela po kanti vode, a također dodajte žlicu kalijevog sulfata i superfosfata.
Na svaki grm troši se kanta novca.
Zasićenost kisikom
Preporuča se izvršiti kvalitetan postupak rahljenja dobrom motikom. Pristup kisika korijenskom sustavu koristit će usjevu.