Zagreba Lajfhaki

Kako ubrzati sazrijevanje krumpira što je više moguće: susjed na dači vam neće odati ove tajne

Mnogi vrtlari sanjaju o bržem sazrijevanju krumpira i bogatoj žetvi na početku sezone.

Ova kultura zahtijeva posebnu pozornost i znanje kako bi se postigao željeni rezultat.

Koje će metode pomoći ubrzati sazrijevanje krumpira kako biste mogli uživati ​​u svježim gomoljima ranije nego inače?

Na ovo pitanje odgovorila je stručnjakinja iz internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner Anastasia Kovrizhnykh.

Odabir prave sorte

Sorta krumpira ima ključnu ulogu u brzini njegovog sazrijevanja. Da biste dobili ranu žetvu, trebali biste odabrati sorte ranog zrenja, poput “Zhukovsky rano” ili “Red Scarlett”.

Fotografija: © Belnovosti

Ove sorte imaju kratku sezonu rasta i sposobne su dati prve gomolje unutar 60-70 dana nakon sadnje.

Zagrijavanje gomolja prije sadnje

Zagrijavanje gomolja prije sadnje jedan je od učinkovitih načina da se ubrza njihov rast.

Da biste to učinili, mjesec dana prije sadnje, krumpir se položi na toplo, svijetlo mjesto, što potiče klijanje očiju i ubrzava rast biljaka. Optimalna temperatura za zagrijavanje je oko 15-20 stupnjeva Celzijusa.

Tretman stimulansima rasta

Korištenje stimulansa rasta pomaže u povećanju brzine razvoja biljaka i jačanju njihovog imuniteta.

Lijekovi kao što su Epin ili Heteroauxin aktiviraju procese rasta i potiču brzo stvaranje gomolja. Tretiranje se provodi prskanjem gomolja prije sadnje ili zalijevanjem otopinom stimulansa u početnim fazama rasta.

Optimalan način navodnjavanja

Krumpir zahtijeva redovito i obilno zalijevanje, posebno u razdoblju aktivnog rasta i formiranja gomolja.

Nedostatak vlage usporava razvoj biljaka i smanjuje prinos. Važno je održavati tlo vlažnim, ali ne dopustiti stagnaciju vode, kako bi se izbjeglo truljenje gomolja.

Preporuča se zalijevati biljke ujutro ili navečer, izbjegavajući da voda dospije na lišće, što smanjuje rizik od bolesti.

Hranjenje gnojivima

Pravilna prihrana značajno ubrzava rast krumpira. U početnim fazama rasta biljkama je potreban dušik koji potiče rast zelene mase.
Tijekom formiranja gomolja veći značaj imaju fosfor i kalij koji poboljšavaju kvalitetu i veličinu uroda.

Kompleksna gnojiva, kao što su Kemira ili Agricola, osigurat će biljci sve potrebne hranjive tvari.

Otpuštanje tla i malčiranje

Rahljanje tla poboljšava njegovu prozračnost i stimulira korijenski sustav, što pozitivno utječe na rast krumpira. Postupak se provodi nekoliko puta u sezoni, osobito nakon kiše i zalijevanja.

Malčiranje pomaže u zadržavanju vlage u tlu, sprječava rast korova i štiti gomolje od naglih promjena temperature. Kao malč možete koristiti slamu, pokošenu travu ili kompost.

Pravovremeno hilling

Hilling potiče stvaranje novih korijena i gomolja. Provodi se u nekoliko faza: prvi put 2-3 tjedna nakon sadnje, kada biljke dostignu visinu od 15-20 cm, te ponovno svaka 2-3 tjedna. Hilling poboljšava strukturu tla i štiti biljke od vjetra i mraza.

Suzbijanje štetočina i bolesti

Krumpir je osjetljiv na napade štetnika i bolesti, što može znatno usporiti njegov rast i smanjiti prinos.

Redoviti pregledi sadnica i pravodobno tretiranje insekticidima i fungicidima pomoći će u očuvanju zdravlja biljaka. Posebnu pozornost treba obratiti na koloradsku krumpirovu zlaticu i plamenjaču, koje najviše štete nasadima krumpira.

Uklanjanje boja

Cvjetanje oduzima biljci mnogo energije koju bi mogla iskoristiti za formiranje gomolja.

Uklanjanje cvjetova pomaže ubrzati proces sazrijevanja i povećati prinos. Ovaj postupak treba provesti pažljivo kako ne biste oštetili stabljike i lišće.

Usklađenost s rotacijom usjeva

Plodored je važna poljoprivredna tehnika kojom se izbjegava nakupljanje bolesti i štetnika u tlu.

Krompir se ne smije saditi na isto mjesto nekoliko godina zaredom. Optimalno ga je izmjenjivati ​​s mahunarkama, kupusom ili korjenastim povrćem, čime se poboljšava struktura tla i smanjuje opasnost od bolesti.

Prethodno je ljetnim stanovnicima rečeno kako se brinuti za jagode na vrućini.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version