Svaki vrtlar sanja o sočnim i slatkim krastavcima, no često se događa da povrće dobije neugodan gorak okus.
To postaje pravi problem, posebno nakon dugih napora uzgoja.
Gorčina u krastavcima može biti uzrokovana nepravilnim zalijevanjem, stresnim uvjetima ili nepoštivanjem agrotehničkih zahtjeva.
Kako pravilno zalijevati krastavce kako biste izbjegli ovu neugodnu pojavu?
Utjecaj stresa na okus krastavaca
Krastavci su vrlo osjetljivi na uvjete uzgoja.
Čimbenici stresa kao što su nagle promjene temperature, nedostatak vlage ili pretjerana svjetlost mogu dovesti do nakupljanja kukurbitacina u voću, tvari koje uzrokuju gorak okus.
Pravilno zalijevanje pomaže smanjiti stres i pružiti biljci ugodne uvjete za rast.
Učestalost i vrijeme zalijevanja
Prvo pravilo uspješnog zalijevanja krastavaca je redovitost. Krastavci trebaju stabilnu vlažnost tla.
Treba ih zalijevati ujutro ili navečer kako bi se izbjeglo isparavanje vlage tijekom vrućih dnevnih sati.
Upijanje jutarnje rose u tlo pomaže u održavanju vlage, a večernje zalijevanje daje biljkama vremena da se hidratiziraju tijekom noći.
Količina vode za navodnjavanje
Važno je znati kada prestati: višak vode može biti jednako štetan kao i njezin nedostatak. Krastavci vole vlažno, ali ne natopljeno tlo.
Optimalna količina vode je oko 10 litara po kvadratnom metru gredice.
Tijekom cvatnje i formiranja plodova povećava se potreba za vodom, stoga pratite stanje tla i po potrebi ga vlažite.
Temperatura vode
Temperatura vode također igra važnu ulogu. Hladna voda može šokirati biljke, usporiti njihov rast i izazvati gorčinu.
Koristite toplu vodu sobne temperature. To će stvoriti ugodne uvjete za korijenski sustav i poboljšati apsorpciju vlage.
Metode zalijevanja
Postoji nekoliko metoda zalijevanja koje se mogu koristiti za krastavce. Jedan od najučinkovitijih je navodnjavanje kap po kap.
Osigurava ravnomjernu opskrbu korijena vodom, sprječava isušivanje i natapanje tla.
Alternativa je korištenje kante za zalijevanje s dugim izljevom za točkasto zalijevanje iz korijena.
Održavanje vlažnosti tla
Koristite malčiranje za održavanje stalne vlažnosti tla.
Prekrivanje tla slojem organskog materijala, poput slame ili piljevine, pomaže u zadržavanju vlage i sprječava njezino brzo isparavanje.
Malčiranje također poboljšava strukturu tla i potiče bolji razvoj korijena.
Sprječavanje bolesti
Višak vlage može dovesti do razvoja gljivičnih bolesti kao što su pepelnica ili trulež korijena.
Da biste to izbjegli, pobrinite se da biljke budu dobro prozračene, izbjegavajte da voda dospije na lišće i stabljike i redovito uklanjajte oštećene i bolesne dijelove biljaka.
Hranjenje i zalijevanje
Pravilno zalijevanje treba kombinirati s ishranom biljaka. Nedostatak hranjivih tvari također može uzrokovati gorčinu u krastavcima.
Koristite organska gnojiva ili mineralne komplekse koji sadrže dušik, fosfor i kalij.
Najbolje je gnojiti tijekom zalijevanja kako bi hranjive tvari brže stigle do korijenskog sustava.
Uzimajući u obzir klimatske uvjete
Kada zalijevate krastavce, uzmite u obzir klimatske uvjete svoje regije.
Za vrućeg i suhog vremena biljke trebaju češće zalijevanje, a za hladnog i kišnog vremena manje.
Redovito provjeravajte vlažnost tla i raspored zalijevanja prilagodite vremenskim prilikama.
Zašto pratiti stanje biljaka?
Pratite stanje biljaka. Lišće koje žuti ili se uvija može ukazivati na probleme s zalijevanjem.
Redovito pregledavajte svoje biljke na znakove stresa ili bolesti i poduzmite korake da ih ispravite.
Ranije smo vam rekli što treba učiniti da marelice daju plodove.