Zamislimo situaciju: uložili ste puno vremena i truda u uzgoj patlidžana.
Pobrali smo urod, odabrali jedan od plodova, oprali ga, kušali… I shvatili da je povrće jako gorko.
Da, ovo je veliko razočarenje! Nažalost, svaki ljetni stanovnik koji zanemaruje pravila zalijevanja vrtnih usjeva može se naći u sličnoj situaciji.
Kada nadoknađuju nedostatak vlage, mnogi vrtlari zaboravljaju na jednu važnu nijansu.
Koji točno? Na ovo pitanje odgovorila je stručnjakinja iz internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža Anastasia Kovrizhnykh.
Kako pravilno zalijevati patlidžane
Stručnjak savjetuje ljetnim stanovnicima da jednom zauvijek upamte važno pravilo: “Patlidžani se nikada ne bi trebali suočiti s nedostatkom vlage.”
Ako usjev raste u gredici gdje je tlo često suho, plodovi u razvoju imat će izrazito gorak okus.
Da biste izbjegli ovaj ishod, patlidžane je potrebno redovito i prilično obilno zalijevati.
U prvih šest mjeseci nakon sadnje, postupak se mora provoditi svaki dan. Jedna kantica za zalijevanje dovoljna je za 2-3 biljke.
Nakon što to razdoblje završi, zalijevanje se može učiniti rjeđim – jednom svaka 3-4 dana. Tijekom vrućih razdoblja – jednom svaka 2 dana.
S vremenom bi se potrošnja vode trebala povećati na jednu kantu za zalijevanje za svaku biljku.
Patlidžane treba zalijevati iz korijena. Tekućina ne smije dospjeti na listove, stabljike ili povrće u razvoju.
Kada zalijevate popularne vrtne usjeve, morate koristiti toplu vodu.
Nakon završetka svakog postupka, potrebno je popustiti tlo.
Prethodno je navedeno povrće koje ne voli ljusku jaja.