Među čestim bolestima koje mogu znatno smanjiti prinose krumpira ističe se krastavost.
Javlja se prilično često i nije ga uvijek moguće pobijediti u pravoj fazi.
Stoga, stručnjak za mrežnu publikaciju BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža Anastasia Kovrizhnykh predlaže učiniti sve što je moguće kako bi se povrće zaštitilo od bolesti.
Koje se preventivne mjere mogu identificirati
Ispravan uzgoj
Prije svega, važno je zapamtiti da promjena mjesta sadnje krumpira značajno smanjuje rizik od razvoja krastavosti. Stoga morate pronaći nova područja za biljku.
Ako to nije moguće, tada morate iskoristiti snagu zelene gnojidbe: sadnjom prije ili poslije berbe dobivate izvrsne rezultate.
Budite oprezni s organskim tvarima
Mnogi su sigurni da se ne može smisliti ništa bolje od organskih proizvoda za visokokvalitetnu žetvu krumpira. Možda ovo gledište ima pravo postojati.
Međutim, nepravilna uporaba organskih gnojiva značajno povećava rizik od krastavosti.
Stoga se prije samog postupka sadnje suzdržavamo od primjene takvih gnojiva.
Mineralna gnojiva
Ali tvari ovog profila, naprotiv, mogu smanjiti rizik od razvoja krasta. Posebno ih je dobro dodati u pravilnom omjeru.
U tom će slučaju tlo biti obogaćeno i zdravo.
U pravilu govorimo o sljedećoj shemi: dušik, kalij i fosfor uvode se u jednakim količinama.
Prethodno smo govorili o zabludama koje uzrokuju lošu žetvu ribiza.