Crna noga jedna je od najopasnijih gljivičnih bolesti s kojima se možete susresti pri radu s sadnicama.
Negativna karakteristika bolesti je što može uništiti mlade biljke u samo nekoliko dana.
Kako se ne biste našli u tako teškoj situaciji, trebali biste pristupiti sadnji sadnica što je moguće odgovornije, podsjeća Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak u internetskoj publikaciji BelNovosti, dizajner pejzaža i agronom.
Koja je 3 čimbenika važno zapamtiti?
Sastav tla
Važno je razumjeti da je tlo ponekad izvor patogene flore. Stoga se u nepovoljnim okolnostima biljke mogu razboljeti.
Stoga, prije sadnje sjemena, tlo se mora tretirati.
Kiselost
Ne znaju svi da visoka razina kiselosti ne samo da negativno utječe na razvoj mladih biljaka, već je i jedan od čimbenika rizika za pojavu crne noge.
Stoga je vrijedno dodati pepeo ili dolomitno brašno.
Vlažnost
Važno je znati da je višak vlage izvrsno okruženje za razvoj “neprijateljske” mikroflore. Stoga sve gljivične bolesti mogu biti posljedica pretjeranog zalijevanja.
Ranije smo govorili o načinima zaštite od lukove muhe.