Odabir optimalne sorte krastavaca za staklenik ključ je uspješne žetve.
Postoje mnoge sorte koje se razlikuju po vremenu sazrijevanja, prinosu, otpornosti na bolesti i okusu.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla nam je što učiniti u takvoj situaciji.
Partenokarpno ili pčelinje oprašivanje: karakteristike oprašivanja
• Partenokarpske sorte: ne zahtijevaju oprašivanje kukcima, što je posebno važno za staklenike. Daju plodove bez oprašivanja, što jamči berbu i u nepovoljnim vremenskim uvjetima.
• Sorte koje se oprašuju pčelama: zahtijevaju oprašivanje pčelama ili drugim kukcima. To može biti problematično u stakleniku, pa je pri odabiru sorti koje se oprašuju pčelama potrebno osigurati pristup biljkama kukcima ili provesti umjetno oprašivanje.
Vrijeme dozrijevanja: od ranog do kasnog
• Sorte ranog sazrijevanja: počinju rađati 40-45 dana nakon sjetve. Omogućuju vam ranu berbu, ali njihovo je razdoblje plodonošenja kraće od razdoblja srednjeg i kasnog sazrijevanja.
• Srednje zrele sorte: počinju rađati 45-50 dana nakon sjetve. Kombiniraju prednosti ranih i kasnih sorti, osiguravajući dugo razdoblje plodnosti i dobar prinos.
• Kasno zrele sorte: počinju rađati 50-55 dana nakon sjetve. Berbu daju kasnije od svih ostalih, ali im je razdoblje plodonošenja najdulje.
Otpornost na bolesti: zaštita od fitopatogena
Birajte sorte koje su otporne na glavne bolesti krastavaca, kao što su pepelnica, peronospora i trulež korijena. To će pomoći u izbjegavanju problema s bolestima i dobiti zdravu žetvu.
Kvalitete okusa: od slanog do slatkog
Okus krastavaca također je važan kriterij odabira. Postoje sorte s različitim stupnjevima gorčine, slatkoće i hrskavosti. Odaberite sorte koje odgovaraju vašim željama.
Popularne sorte krastavaca za staklenik: dokazane opcije
• Herman F1: rano sazrijevajući partenokarpni hibrid visokog prinosa i izvrsnog okusa. Otporan na glavne bolesti krastavaca.
• April F1: rano sazrijevajući pčelinji oprašivač, karakteriziran visokim prinosom i glatkim dozrijevanjem plodova. Ima dobar okus.
• Zozulya F1: partenokarpni hibrid srednje sezone s dugim razdobljem plodonošenja i visokom otpornošću na bolesti. Plodovi su izvrsnog okusa.
• Ant F1: srednje sezonski partenokarpni hibrid visokog prinosa i dugog razdoblja plodonošenja. Plodovi su hrskavi s mekom kožicom.
• Phoenix Plus: kasno dozrijevajuća pčelinje oprašna sorta s vrlo dugim razdobljem plodonošenja. Otporan na glavne bolesti krastavaca.
Uvjeti uzgoja: briga za biljke
Bez obzira na odabranu sortu, da biste dobili dobru žetvu krastavaca u stakleniku, potrebno je poštivati optimalne uvjete uzgoja:
1. Temperatura: krastavci su biljke koje vole toplinu. Optimalna temperatura za njihov rast i razvoj je 22-28°C danju i 18-20°C noću.
2. Vlažnost zraka: krastavci zahtijevaju visoku vlažnost zraka (70-80%). Staklenik redovito provjetravajte i prskajte biljke vodom.
3. Zalijevanje: krastavcima je potrebno redovito i obilno zalijevanje, posebno u razdoblju plodnosti.
4. Hranjenje: redovito hranite krastavce složenim gnojivima s prevlašću dušika tijekom razdoblja rasta zelene mase i fosfora i kalija tijekom razdoblja plodonošenja.
Ranije smo vam rekli koji znakovi pokazuju da su sadnice izgorjele pod dodatnim svjetiljkama.