Koje biljke jako vole pepeo: važno je da znaju vrtlari

Dodavanje pepela jedna je od najstarijih i najpristupačnijih metoda obogaćivanja tla. To je prirodno gnojivo koje nastaje spaljivanjem drva, trave ili drugih organskih materijala.

Pepeo je bogat mnogim korisnim mikroelementima potrebnim za rast i razvoj biljaka.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i stručnjak za pejzaž, rekla nam je kako ispravno postupiti u takvoj situaciji.

No treba imati na umu da ne reagiraju sve kulture jednako na takvu prihranu.

Ljubitelji kalcija: rajčice, paprike i patlidžani

Povrtne kulture poput rajčice, paprike i patlidžana poznate su po svojim potrebama za kalcijem.

Lopata
Fotografija: © Belnovosti

Ovaj element igra važnu ulogu u formiranju staničnih stijenki, što utječe na snagu i zdravlje biljaka.

Nedostatak kalcija može dovesti do razvoja truleži na kraju cvata, uobičajenog problema kod ovih usjeva.

Drveni pepeo, bogat kalcijem, pomaže u prevenciji ove bolesti i potiče stvaranje jakih, zdravih plodova.

Ljubitelji kalija: krumpir, cikla i mrkva

Krumpir, cikla i mrkva su korjenasto povrće koje treba dovoljno kalija da bi formiralo velike i ukusne plodove.

Kalij potiče nakupljanje šećera i škroba u korjenastom povrću, poboljšava njegovu kvalitetu očuvanja i okus.

Pepeo, posebno dobiven spaljivanjem mladih grana, vrijedan je izvor kalija i doprinosi dobroj žetvi ovih usjeva.

Ljubitelji neutralnog tla: kupus, luk i češnjak

Kupus, luk i češnjak radije rastu na neutralnim ili blago alkalnim tlima.

Pepeo ima alkalizirajući učinak, što pomaže smanjiti kiselost tla i stvoriti povoljne uvjete za razvoj ovih usjeva.

Dodatak pepela potiče bolju apsorpciju hranjivih tvari, jača imunitet biljaka i povećava njihovu otpornost na bolesti.

U pepelu se raduje cvijeće: ruže, klematis i božuri

Ne samo povrće, već i cvijeće može imati koristi od dodatka pepela. Ruže, klematis i božuri, poznati po svojim raskošnim cvjetovima, dobro reagiraju na ovu prihranu.

Pepeo potiče stvaranje jakih stabljika, obilnog cvjetanja i jarko obojenih pupova.

Važne nijanse pri korištenju pepela

Iako je pepeo vrijedno gnojivo, važno je zapamtiti neke nijanse njegove upotrebe.

Pepeo podiže pH vrijednost tla, pa se ne preporučuje biljkama koje preferiraju kiselu sredinu, poput hortenzija, rododendrona i azaleja.

Također je vrijedno uzeti u obzir da pepeo sadrži malo dušika, pa ga je najbolje koristiti u kombinaciji s drugim organskim gnojivima bogatim ovim elementom.

Prethodno smo vam rekli zašto trebate zalijepiti smrekove grane oko mrkve.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki