Zagreba Lajfhaki

Koje biljke vole koru od krumpira: tajne korištenja kore od krumpira u vrtu

Kora krumpira može biti dragocjeno organsko gnojivo za mnoge vrtne biljke ako se pravilno koristi.

To će pomoći u poboljšanju zdravlja usjeva i prinosa, posebno za one koji žele smanjiti otpad i koristiti ekološki prihvatljive metode gnojidbe.

Nutritivna svojstva ljuski krumpira

Ljuske krumpira vrijedan su izvor hranjivih tvari potrebnih za normalan razvoj biljaka.

Sadrže važne elemente kao što su škrob, kalij, fosfor i vitamin C.

Ove komponente pomažu u jačanju korijena, poboljšavaju cvjetanje i povećavaju otpornost na bolesti.

Fotografija: © Belnovosti

Kalij, primjerice, poboljšava fotosintezu i pomaže biljkama da bolje apsorbiraju vodu, što čini ljusku krumpira idealnim gnojivom za mnoge usjeve.

Kako pravilno koristiti kore od krumpira

Prije upotrebe, ljuske krumpira moraju biti pravilno pripremljene.

Mogu se usitniti i zakopati u tlo pored biljaka ili dodati na kompostnu hrpu za kasniju upotrebu.

Kako biste izvukli maksimalnu korist od čišćenja, trebali biste ih ostaviti da malo odstoje kako bi se razgradili i pretvorili u hranjivu masu.

Važno je ne koristiti previše tretiranja odjednom kako se ne bi narušila ravnoteža hranjivih tvari u tlu.

Biljke rajčice i ljuske krumpira

Rajčice posebno vole ljuske od krumpira. Na njih odgovaraju ubrzanim rastom i obilnom rodnošću.

Kalij i fosfor sadržani u korama doprinose razvoju snažnog korijenskog sustava i poboljšavaju okus voća.

Rajčice se mogu prihranjivati ​​ljuskama krumpira, zakopavajući ih u zemlju pored grmova ili dodajući u kompost, kojim se zatim gnoje biljke.

Kore krumpira za ruže

Ruže također dobro reagiraju na guljenje krumpira. Ovo cvijeće zahtijeva puno hranjivih tvari za obilno cvjetanje i održavanje zdravih grmova.

Kalij i fosfor prisutni u pilinzima potiču razvoj snažnih stabljika i živih cvjetova.

Korištenje ljuske krumpira kao gnojiva za ruže pomaže poboljšati kvalitetu cvjetanja i povećati broj pupova na grmu.

Gredice od mrkve i kore krumpira

Mrkva, kao i mnoga korjenasta povrća, treba visokokvalitetnu prehranu. Ljuske krumpira mogu biti odličan izvor kalija i fosfora za ove biljke.

Stavljanje zdrobljenih kora u tlo prije sjetve mrkve poboljšava strukturu tla i ubrzava rast korijenskih usjeva.

Redovita uporaba ovog organskog gnojiva pomaže mrkvi da postane jaka i zdrava.

Kore krumpira i voćaka

Voćke poput stabala jabuka i krušaka također imaju velike koristi od ljuštenja krumpira.

Hranjenje stabala ljuskom krumpira pomaže u poboljšanju plodonošenja i povećanju otpornosti na bolesti.

Čišćenje se može zakopati u deblo ili dodati kompostu, koji se zatim koristi za gnojidbu tla oko drveća.

Paprat i ljuske krumpira

Paprati kao ukrasne biljke zahtijevaju tlo bogato hranjivim tvarima.

Ljuštenje krumpira može poboljšati strukturu tla i opskrbiti biljke bitnim mikroelementima.

Hranjenje paprati ljuskama krumpira potiče njihov rast i razvoj, čineći lišće svjetlijim i gušćim.

Usitnjene kore mogu se ubaciti u tlo oko paprati ili dodati u kompost.

Kućne biljke i ljuske krumpira

Neke sobne biljke također uživaju u ljusci krumpira. Biljke kao što su fikus, monstera i dieffenbachia imaju koristi od hranjenja ovim organskim gnojivom.

Kore se mogu sitno nasjeckati i pomiješati sa zemljom prilikom presađivanja biljaka ili dodati u kompost koji se koristi za prihranjivanje sobnog cvijeća.

To poboljšava strukturu tla i osigurava biljkama esencijalne hranjive tvari.

Ranije smo vam rekli koje biljke posaditi na svom mjestu kako biste ga isušili.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version