Zagreba Lajfhaki

Koje povrće ne voli ljuske jaja: preporuke za ljetne stanovnike

Ljuske jaja često se koriste u vrtlarstvu kao organsko gnojivo zbog visokog sadržaja kalcija.

Pomaže smanjiti kiselost tla i poboljšava njegovu strukturu.

Međutim, ne reagiraju sve biljke pozitivno na dodavanje ljuski jajeta u tlo, primjećuje Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza.

Višak kalcija može negativno utjecati na rast nekih povrtnih kultura, narušavajući ravnotežu mikroelemenata u tlu.

Razumijevanje koje povrće ne voli ljuske jaja pomaže vam da izbjegnete pogreške u uzgoju i dobijete bolju žetvu.

Fotografija: © Belnovosti

Rajčice i ljuske jaja

Rajčice su jedna od kultura koje ne reagiraju uvijek pozitivno na ljuske jaja.

Iako je kalcij koristan u sprječavanju truleži na kraju cvata, previše ga može ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari kao što su magnezij i kalij.

To pak može usporiti rast biljaka i smanjiti njihov prinos.

Važno je umjereno dodavati ljuske jaja i redovito provjeravati tlo kako biste bili sigurni da nema neravnoteže hranjivih tvari.

Papar i njegova reakcija na kalcij

Paprika je, kao i rajčica, kultura osjetljiva na višak kalcija.

Treba biti oprezan pri dodavanju ljuske jaja u tlo za uzgoj paprike.

Višak kalcija može uzrokovati nedostatak magnezija, što dovodi do kloroze lišća i zastoja u rastu.

Kako bi se spriječili takvi problemi, preporuča se koristiti složena gnojiva koja sadrže uravnotežene doze mikroelemenata i dodati ljuske jaja u malim količinama.

Mahunarke i njihova osjetljivost

Mahunarke poput graha i graška također mogu negativno reagirati na višak kalcija u tlu.

Ljuske jaja bogate kalcijem mogu poremetiti metabolizam dušika u korijenju ovih biljaka, jer mahunarke imaju simbiotski odnos s bakterijama koje vežu dušik.

Uz višak kalcija, mikroflora tla je poremećena, što dovodi do smanjenja učinkovitosti fiksacije dušika.

Stoga se za mahunarke preporuča ograničiti upotrebu ljuske jaja i koristiti druge metode obogaćivanja tla.

Korjenasto povrće i višak kalcija

Korjenasto povrće poput mrkve i cikle može patiti od previše kalcija u tlu.

Dodavanje ljuski jajeta u velikim količinama može uzrokovati zbijanje tla, otežati nicanje korijena i otežati njihov razvoj.

Kalcij također može komunicirati s fosforom, smanjujući njegovu dostupnost biljkama, što negativno utječe na rast korijenskih usjeva.

Preporuča se koristiti ljuske jaja u kombinaciji s organskim materijalima koji poboljšavaju strukturu tla i potiču bolju drenažu.

Lisnato povrće i neravnoteža kalcija

Lisnato povrće poput špinata i zelene salate osjetljivo je na razine kalcija u tlu.

Višak kalcija može dovesti do neravnoteže drugih mikronutrijenata kao što su magnezij i željezo, uzrokujući klorozu i smanjujući kvalitetu usjeva.

Ljuske od jajeta mogu pomoći u povećanju razine kalcija, ali treba ih dodavati umjereno i s oprezom.

Najbolje ga je kombinirati s drugim organskim gnojivima koja osiguravaju uravnoteženu ishranu biljaka.

Savjeti za korištenje ljuski jaja

Za uspješno korištenje ljuski jaja u vrtlarstvu važno je pridržavati se nekoliko smjernica.

Prvo, ljuske prije dodavanja treba dobro zgnječiti kako bi se brže razgradile i kako bi ih biljke apsorbirale.

Drugo, preporuča se provoditi redovite testove tla kako bi se pratile razine kalcija i drugih mikronutrijenata.

To će pomoći u izbjegavanju neravnoteže hranjivih tvari i pružiti optimalne uvjete za rast raznih usjeva.

Ranije smo vam rekli kako pripremiti gnojivo od pokošene trave.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version