Mnogi ljetni stanovnici koriste zelenu fermentaciju kako bi održali produktivnost biljaka i ljepotu cvijeća.
Ali rezultati korištenja ovog gnojiva nisu isti, a sve zato što pri pripremi prehrambenog sastava vrijedi zapamtiti određene suptilnosti.
Što možete staviti u bocu za zelenu fermentaciju?
Bolje je pripremiti zeleno gnojivo iz nekoliko komponenti, jer je kemijski sastav različitih biljaka različit.
Jedna od najboljih komponenti smatra se kopriva, koja povećava tonus biljaka i time potiče njihov rast.
Za plodnost tla i buđenje mikroorganizama korisne su i druge biljke poput kamilice, gaveza, pastirske torbice, vrtoglavice i stolisnika.
Na popisu najpristupačnijih i najkorisnijih biljaka za zelenu fermentaciju nalaze se i maslačak, drvored, konjska kiselica, pšenična trava, listovi paprati, ogrozd, preslica i čičak.
Maslačak treba staviti zajedno s korijenjem, jer sadrži puno kalija i elemenata u tragovima. Paprat često raste u vrtovima ili šumama, a njeni listovi sadrže cink i magnezij. Preslica je, pak, bogata kalcijem i magnezijem.
Zajedno s drugim korovima, također je vrijedno dodati celandin u biljku za zelenu fermentaciju u količini od 10-20% zelene mase.
Ranije smo vam rekli što prijeti patlidžanima početkom srpnja.