Zagreba Lajfhaki

Koje se komponente mogu, a koje ne mogu koristiti za pripremu komposta: što ne treba zaboraviti

Za mnoge je kompost gnojivo broj 1 u zemlji zbog svoje učinkovitosti i dostupnosti.

Međutim, vrijedno je shvatiti da će njegova kvaliteta izravno ovisiti o pravilnoj pripremi.

Stoga je važno pažljivo proučiti popis dopuštenih i neprihvatljivih komponenti, upozorila je agronomkinja i krajobrazna dizajnerica Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti.

Što trebate znati o ovom pitanju

Prihvatljivi sastojci

U kompost možete bezbrižno dodati kore raznog voća, pogotovo ako se koriste za pripremu gnojiva.

Možete kompostirati osušeni talog kave i listove čaja. Koriste se i ljuske kokošjih jaja. Uvodi se prihvatljivi biljni otpad.

Fotografija: © Belnovosti

Također možete unijeti biljne ostatke (zdrave i bez sjemena, ako je riječ o korovima) i gnojivo s izmetom.

Što je bolje ne dodavati u kompost?

U gnojivo nije potrebno dodavati sjemenke voća i bobičastog voća, ostatke mesa ili pulpe nakon konzumacije agruma.

Također se ne unose veliki drvni ostaci. Nemojte slati izmet kućnih ljubimaca. Mlijeko s mesom i ribom također se ne dodaje u kompost.

Ranije smo govorili o tome kako možete zaštititi svoj vrt od puževa.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version