Zagreba Lajfhaki

Ne zaboravite nahraniti grožđe: ljetni stanovnici su se podsjetili što treba učiniti u proljeće kako bi prikupili velike grozdove u jesen

Svi ljetni stanovnici uzgajaju grožđe, au većini slučajeva u blizini sjenica. Ispada vrlo povoljno – i nadstrešnica i žetva.

Ali često vinova loza ostaje bez dužne pažnje. Dok se vrtlari još uvijek sjećaju rezidbe, ponekad zaborave na gnojidbu.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla je kako i kada hraniti grožđe za dobru žetvu.

Kada hraniti?

U proljeće se provode dvije prihrane.

Prvi put prije nego pupoljci počnu bubriti, a drugi put prije cvatnje.

Fotografija: © Belnovosti

Prvo hranjenje

Kao i kod većine biljaka, gnojidba treba sadržavati dušik.

1. U 10 litara vode možete otopiti 20 grama salitre ili 10 grama uree. Dodatak ovih tvari omogućit će vinovoj lozi da brzo dobije zelenu masu.

2. S istim uspjehom možete koristiti smjesu:

  • 2 žlice. l. superfosfat,
  • 1 žličica kalijev sulfat,
  • 1 žlica. l. amonijev nitrat.

Mješavina se ravnomjerno nanosi u tlo ispod grožđa, a zatim se obilno zalije.

3. Možete pripremiti i sljedeću smjesu:

  • 1 gram željeznog sulfata,
  • 15 g borne kiseline,
  • 20 g limunske kiseline,
  • 40 grama uree.

Ovaj sastav se koristi za prskanje.

4. Tradicionalno se koristi drveni pepeo koji pomaže u borbi protiv gljivica.

Koristi se infuzija (1 kg pepela na 30 litara vode i ostaviti tri dana).

Gotov koncentrat se razrijedi s 10 litara vode i koristi za zalijevanje u korijenu.

5. Koristi se organski pileći gnoj (šaka na 20 litara vode i odstoji tjedan dana). Koristi se za zalijevanje jednom godišnje.

Drugo hranjenje

Najbolje je koristiti složeno gnojivo.

Također možete pomiješati 20 grama amonijevog nitrata, 10 grama superfosfata, 20 grama kalijeve soli i otopiti u 10 litara vode Koristi se za navodnjavanje.

Ranije smo vam rekli kako hraniti maline u travnju.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version