Svi ljetni stanovnici uzgajaju grožđe, au većini slučajeva u blizini sjenica. Ispada vrlo povoljno – i nadstrešnica i žetva.
Ali često vinova loza ostaje bez dužne pažnje. Dok se vrtlari još uvijek sjećaju rezidbe, ponekad zaborave na gnojidbu.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, rekla je kako i kada hraniti grožđe za dobru žetvu.
Kada hraniti?
U proljeće se provode dvije prihrane.
Prvi put prije nego pupoljci počnu bubriti, a drugi put prije cvatnje.
Prvo hranjenje
Kao i kod većine biljaka, gnojidba treba sadržavati dušik.
1. U 10 litara vode možete otopiti 20 grama salitre ili 10 grama uree. Dodatak ovih tvari omogućit će vinovoj lozi da brzo dobije zelenu masu.
2. S istim uspjehom možete koristiti smjesu:
- 2 žlice. l. superfosfat,
- 1 žličica kalijev sulfat,
- 1 žlica. l. amonijev nitrat.
Mješavina se ravnomjerno nanosi u tlo ispod grožđa, a zatim se obilno zalije.
3. Možete pripremiti i sljedeću smjesu:
- 1 gram željeznog sulfata,
- 15 g borne kiseline,
- 20 g limunske kiseline,
- 40 grama uree.
Ovaj sastav se koristi za prskanje.
4. Tradicionalno se koristi drveni pepeo koji pomaže u borbi protiv gljivica.
Koristi se infuzija (1 kg pepela na 30 litara vode i ostaviti tri dana).
Gotov koncentrat se razrijedi s 10 litara vode i koristi za zalijevanje u korijenu.
5. Koristi se organski pileći gnoj (šaka na 20 litara vode i odstoji tjedan dana). Koristi se za zalijevanje jednom godišnje.
Drugo hranjenje
Najbolje je koristiti složeno gnojivo.
Također možete pomiješati 20 grama amonijevog nitrata, 10 grama superfosfata, 20 grama kalijeve soli i otopiti u 10 litara vode Koristi se za navodnjavanje.
Ranije smo vam rekli kako hraniti maline u travnju.