Krumpir, češnjak i luk možda su glavne kulture koje se mogu naći u svakom području.
Međutim, ne znaju svi ljetni stanovnici da nakon žetve zemlja često ostaje prazna, na što žuri podsjetiti Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža.
U ovom slučaju, zelena gnojidba će doći u pomoć, jer ne samo da će napuniti zalihe hranjivih tvari u tlu, već će se također nositi sa sporama gljivičnih bolesti koje često ostaju u krevetima.
Imajte na umu: sijanje samo jedne kulture neće biti dovoljno. Bolje je poslušati savjete iz ovog članka i raspršiti mješavinu dviju zelenih gnojiva po gredicama.
Nemojmo lupati okolo – zovu se facelija i gorušica.
Prva biljka, facelija, može se pohvaliti svojim snažnim fitosanitarnim svojstvima, zahvaljujući kojima lako suzbija uzročnike brojnih bolesti, sprječavajući njihovo daljnje širenje.
Korijenski sustav gorušice, zauzvrat, sposoban je oslobađati fitoncide – tvari koje suzbijaju rast i razvoj patogenih gljiva u tlu.
S početkom mraza, gorušica i facelija će umrijeti, nakon što su “savršeno” izvršili zadatak koji im je dodijeljen – očistiti zemlju od štetnih bakterija, ostavljajući tako korisnu biomasu potrebnu za češnjak, luk i krumpir.