Mnoga korisna svojstva za tlo i biljke mogu se izvući iz otpada hrane ako naučite kako njime mudro upravljati.
Na primjer, ljuske krumpira stavljaju se pod grmlje ribizla, infuzije se pripremaju od kore banane, a ljuske jaja općenito su zlata vrijedne u okruženju dače.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, rekla nam je kako koristiti ljuske luka.
Ljuske luka igraju važnu ulogu u hranidbenom lancu. U najmanju ruku, to je prirodna prehrambena boja, ali tu nije kraj njezinim blagotvornim svojstvima.
Evo što trebate učiniti kako biste iskoristili ovaj otpad kako biste sebi osigurali žetvu.
1. Ljuske luka pomoći će u odbijanju mnogih nametnika djelujući kao prirodni insekticid.
Najbolji dio u ovom slučaju je to što je potpuno bezopasan za berbu voća i povrća.
2. Ali češće se ljuske luka koriste kao gnojivo.
Da biste to učinili, trebate uzeti jednu dobru šaku ljuski, staviti je u lonac ili preliti s dvije litre kipuće vode.
Stavite na vatru i ostavite da se kuha na laganoj vatri 5-7 minuta.
Dobiveni koncentrat mora se razrijediti čistom vodom u omjeru 1:5.
Koristi se za hranjenje biljaka, uključujući sobne biljke (ali morate znati koncentraciju), kao i za suzbijanje insekata.
3. Najjednostavnija opcija je ugraditi ljuske u tlo u kasnu jesen.
Do proljeća će istrunuti i zasititi tlo korisnim tvarima, što će osigurati bogatu žetvu.