Zagreba Lajfhaki

Ovo vrijedno gnojivo priprema se od otpadaka hrane: korisno je ne samo u vrtu

Mnoga korisna svojstva za tlo i biljke mogu se izvući iz otpada hrane ako naučite kako njime mudro upravljati.

Na primjer, ljuske krumpira stavljaju se pod grmlje ribizla, infuzije se pripremaju od kore banane, a ljuske jaja općenito su zlata vrijedne u okruženju dače.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, rekla nam je kako koristiti ljuske luka.

Ljuske luka igraju važnu ulogu u hranidbenom lancu. U najmanju ruku, to je prirodna prehrambena boja, ali tu nije kraj njezinim blagotvornim svojstvima.

Evo što trebate učiniti kako biste iskoristili ovaj otpad kako biste sebi osigurali žetvu.

Fotografija: © Belnovosti

1. Ljuske luka pomoći će u odbijanju mnogih nametnika djelujući kao prirodni insekticid.

Najbolji dio u ovom slučaju je to što je potpuno bezopasan za berbu voća i povrća.

2. Ali češće se ljuske luka koriste kao gnojivo.

Da biste to učinili, trebate uzeti jednu dobru šaku ljuski, staviti je u lonac ili preliti s dvije litre kipuće vode.

Stavite na vatru i ostavite da se kuha na laganoj vatri 5-7 minuta.

Dobiveni koncentrat mora se razrijediti čistom vodom u omjeru 1:5.

Koristi se za hranjenje biljaka, uključujući sobne biljke (ali morate znati koncentraciju), kao i za suzbijanje insekata.

3. Najjednostavnija opcija je ugraditi ljuske u tlo u kasnu jesen.

Do proljeća će istrunuti i zasititi tlo korisnim tvarima, što će osigurati bogatu žetvu.

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version