Pravila rezidbe stabala trešnje: ne odstupajte od njih ako ne želite izgubiti stablo

Rezidba trešnje, koja se tradicionalno obavlja u jesen, uvelike ovisi o sorti, obliku stabla i drugim čimbenicima.

Međutim, postoje i standardna pravila koja ne samo da su moguća, već se, štoviše, moraju koristiti ako poduzmete ovaj postupak, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak u internetskoj publikaciji BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža.

Prvo, kako ne bi oštetili trešnju, prvi sloj grana ne smije imati odstupanje od debla veće od 40 stupnjeva.

Drugo, ako govorimo o velikim i starim granama, treba ih izrezati na prsten.

To znači da se na njihovoj bazi nalaze prstenasti noduli, koji se moraju pažljivo ukloniti duž gornje konture.

Trešnja
Fotografija: © Belnovosti

U isto vrijeme, pokušajte ne ostaviti panjeve ili oštećenja iza sebe.

Treće, rezanje zajedno s prstenom strogo je zabranjeno. Ako ne poslušate, budite spremni na činjenicu da će takve radnje izazvati početak procesa kao što su pucanje drva, truljenje kore i stvaranje šupljina.

Četvrto, govorit ćemo o rezanju “na pupoljak”, koje se provodi kako bi se formirao pravilan oblik krošnje.

Ako vam je cilj podebljati trešnje, uklonite unutarnji pup i obrnuto, za prorjeđivanje uklonite vanjski pupoljak. Obrezivanje se vrši pod kutom, odstupajući od točke rasta za 5 mm.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki