Rezidba trešnje, koja se tradicionalno obavlja u jesen, uvelike ovisi o sorti, obliku stabla i drugim čimbenicima.
Međutim, postoje i standardna pravila koja ne samo da su moguća, već se, štoviše, moraju koristiti ako poduzmete ovaj postupak, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak u internetskoj publikaciji BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža.
Prvo, kako ne bi oštetili trešnju, prvi sloj grana ne smije imati odstupanje od debla veće od 40 stupnjeva.
Drugo, ako govorimo o velikim i starim granama, treba ih izrezati na prsten.
To znači da se na njihovoj bazi nalaze prstenasti noduli, koji se moraju pažljivo ukloniti duž gornje konture.
U isto vrijeme, pokušajte ne ostaviti panjeve ili oštećenja iza sebe.
Treće, rezanje zajedno s prstenom strogo je zabranjeno. Ako ne poslušate, budite spremni na činjenicu da će takve radnje izazvati početak procesa kao što su pucanje drva, truljenje kore i stvaranje šupljina.
Četvrto, govorit ćemo o rezanju “na pupoljak”, koje se provodi kako bi se formirao pravilan oblik krošnje.
Ako vam je cilj podebljati trešnje, uklonite unutarnji pup i obrnuto, za prorjeđivanje uklonite vanjski pupoljak. Obrezivanje se vrši pod kutom, odstupajući od točke rasta za 5 mm.