Neke kulture mogu se uzgajati na gredicama dvije, pa i više sezona zaredom, osobito ako se radi o višegodišnjim biljkama.
Međutim, postoji skupina usjeva koje treba svake godine uzgajati na novom mjestu.
Nije stvar samo u tome da iscrpljuju tlo, već iu bolestima i štetnicima koji se “naviknu” na stalno mjesto.
Obratimo pozornost na preporuke stručnjaka internetske publikacije Belnovosti i znanstvenog agronoma Anastasia Kovrizhnykh.
Koje usjeve treba saditi na novo mjesto svake godine?
Ovo su biljke:
Krastavac. Spada u kategoriju “proždrljive” kulture. Često izložen bolestima. Bolje je saditi krastavce nakon mahunarki, noćurka ili kišobrana.
Kupus. Nakon povrća, tlo je ispunjeno fitopatogenima i toksinima, kao i štetočinama. Nove glavice kupusa mogu se uzgajati nakon krumpira za godinu dana.
Mrkva. Povrće izvlači maksimalnu količinu hranjivih tvari iz tla. Također je podložna napadu mrkvine muhe i lisice.