Gotovo svaki iskusni ljetni stanovnik pokušava organizirati kompostnu jamu na svom mjestu, jer je to izvrsno univerzalno gnojivo.
Mnoge ljude kompost privlači jer su sastojci koji se koriste prirodni, pa biljke dobro reagiraju na takvo hranjenje.
Još jedna prednost je što pronalazimo način kako adekvatno i ekološki iskoristiti različiti otpad, prisjeća se Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja u internetskoj publikaciji BelNovosti, dizajnerica krajolika i agronom.
Koje se 3 komponente mogu sigurno poslati u jamu?
Čaj i kava
Kako bi kompost bio još korisniji, možete mu dodati ostatke čaja i kave. Važno je zapamtiti da listovi i talog čaja ne smiju doći u dodir s mlijekom, vrhnjem i šećerom tijekom kuhanja.
Takvi proizvodi nisu prikladni za kompost.
Ljuska
Mnogi ljudi znaju da je školjka vrlo vrijedna komponenta za svakog ljetnog stanovnika, jer se na njenoj osnovi može pripremiti mnogo gnojiva.
Također možete poslati komponentu na kompost.
Obresti s voćaka i bobičastog grmlja
Takav otpad najprije je potrebno usitniti. Također je važno zapamtiti da se dijelovi biljaka zahvaćeni bolestima i štetnicima ne dodaju u kompost.