Zagreba Lajfhaki

Što se može saditi u listopadu: ovo je vrijeme za ove usjeve

Ako se sljedećeg proljeća želite malo osloboditi stresa vezanog uz vrtlarenje, pokušajte u jesen posijati zeleno povrće otporno na hladnoću, češnjak i malo korjenastog povrća.

Štoviše, zahvaljujući ovoj tehnici, uvjerena je stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom znanstvenica, dizajnerica krajolika Anastasia Kovrizhnykh, svoju prvu žetvu moći ćete ubrati ranije nego inače.

A ne može se poreći ni činjenica da kod jesenske sjetve neke od kultura puno bolje rode. Uzmimo za primjer zimski češnjak – smatra se standardom okusa i kvalitete.

Ipak, dovoljno je navesti prednosti ove mogućnosti sjetve. Bolje je reći koje su biljke prikladne za to.

Dakle, popis se može sigurno otvoriti gore spomenutim češnjakom, koji se u pravilu sadi početkom listopada, i njegovim “bratom” – crnim lukom (pravo vrijeme za to je listopad-studeni).

Fotografija: © Belnovosti

Kopar otporan na hladnoću, čije će se sjeme izleći čak i kada je prozor samo nekoliko stupnjeva iznad nule, može se saditi u jesen, kada nastupi okrepljujući lagani mraz (opet, najčešće ovo vrijeme pada u drugu polovicu listopad i studeni).

Sve gore navedeno jednako se odnosi na cilantro i peršin.

Ali za špinat su pogodna dva različita razdoblja odjednom: početak listopada i razdoblje kada se na zemlju spuštaju stabilne hladne temperature s blagom temperaturom ispod nule. U prvom slučaju, špinat će prezimiti s lišćem, u drugom će se lišće pojaviti u proljeće.

Konačno, bilo bi prikladno zatvoriti popis usjevima kao što su gorušica za salatu (kraj listopada-studeni), kiseljak (studeni), mrkva (dani kada temperatura nije niža od +5 stupnjeva), repa (temperaturni raspon počinje od 0 i završava na –5 stupnjeva) , rotkvice (stabilne temperature ispod nule).

Provjereno od strane urednika
Exit mobile version