Što učiniti ako lišće rajčice pocrni: evo kako to popraviti

Ljetni se stanovnici svake godine suočavaju s problemom crnjenja lišća rajčice, krastavaca, paprike i drugih biljaka.

Prema stručnjakinji internetske publikacije BelNovosti, agronomkinji i krajobraznoj dizajnerici Anastasiji Kovrizhnykh, uzrok mogu biti bakterijske infekcije, osobito ako se crnilo širi duž vena.

Drugi razlog za crnjenje može biti bolest. Među njima je alternaria ili rana pjegavost rajčice i krumpira koja uzrokuje pojavu crnih pjega.

Naravno, u tim slučajevima potrebno je liječiti bolesti.

Ali razlog može ležati negdje drugdje – u lijekovima koje koristi vrtlar.

rajčice
Fotografija: © Belnovosti

Ilustrirajmo primjerom: pretpostavimo da ste nasad tretirali bakrenim pripravkom ili ga prihranili željezom, uključujući i kelat.

Govorimo o proizvodima kao što su “Abiga-PIK”, “Oxychom”, “Hom”, “Indigo”, Bordeaux mješavina itd., Kao i željezni kelat, željezni sulfat ili domaći kelat – željezni sulfat s limunskom kiselinom .

Zatim su nakon nekog vremena korišteni pripravci na bazi sumpora za suzbijanje paučine, pepelnice i drugih bolesti (PFK-Leros i dr.).

Zbog toga se duž vena pojavljuje crnilo.

Ova situacija ne zahtijeva intervenciju – to je normalna kemijska reakcija. Nastali crni bakreni i željezni sulfidi nisu otrovni za biljke.

Prethodno smo odgovorili na pitanje je li točno da mineralna gnojiva povećavaju kiselost tla.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki