Ispostavilo se da ako osušite pokošenu travu, ona se može koristiti kao prvoklasna sirovina za pripremu ljekovitog izvarka.
U stanju je zaštititi sadnice u vrtu i povrtnjaku od gljivičnih bolesti.
Da biste to učinili, trava se mora napuniti vodom tako da tekućina potpuno pokriva sirovinu.
Nakon toga stavite posudu sa začinskim biljem na vatru i kuhajte pola sata.
Ostaje razrijediti dobiveni izvarak čistom vodom (za 1 dio koncentriranog proizvoda postoje 3 dijela vode), a možete ga koristiti za prskanje voćaka i grmlja, uključujući stabla jabuka, ribiza, ogrozda itd.
Preventivni tretman treba provoditi jednom svaka dva tjedna.
Možda će vam također biti korisno znati da se uvarak od sijena može koristiti ne samo u borbi protiv gljivica, već i protiv raznih štetočina – ličinki stjenica, lisnih uši ili gusjenica koje jedu lišće.
Usput, nije potrebno izliti sav proizvod odjednom. Napunite staklenke vrućom juhom i koristite je 3 mjeseca.