Što učiniti s ribizlom nakon ploda: razmislite o budućoj žetvi

Unatoč tome što ovogodišnji urod ribiza tek zrije na granama, treba se polako pripremati za razmišljanje o urodu iduće godine.

Nikada neće biti loša ideja zapamtiti kako se brinuti za biljke nakon ploda.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajolika, podsjetila je kako se brinuti za ribizle nakon žetve.

Nakon kratke pauze ribiz će početi formirati rodne pupove za iduću godinu. Vrijeme pada na kraj srpnja i početak kolovoza.

Nemoguće je napustiti vrtove bobičastog voća u ovom trenutku bez zalijevanja i gnojidbe.

Ribizla
Fotografija: © Belnovosti

Zalijevanje

Nakon branja bobica potrebno je zalijevati ribizle. U sušnim ljetima ispod svakog grma izlije se 3-4 kante vode.

Razmaci između zalijevanja mogu se kretati od 2 do 3 tjedna, ovisno o vremenu.

Podrezivanje

Potrebno je ukloniti izdanke stare 4 godine i starije. Uz njih se izrezuju grane koje rastu unutar grma, križaju se, leže na tlu, kao i bolesne i oštećene grane.

Istodobno uklonite lišće pogođeno štetočinama ili bolestima.

Liječenje

Nakon toga počinju tretirati grmlje od štetočina i bolesti.

U ovom trenutku možete sigurno koristiti biološke proizvode – “Fitoverm”, “Actofit” ili “Aktotsid”, “Lepidotsid”, “Bitoxibacillin” ili druge.

Prihranjivanje

Ljeti se grmlje starije od 3 godine gnoji dodavanjem fosforno-kalijevog aditiva (superfosfat 2 žlice i 1 žlica kalijevog sulfata po kanti vode).

Nanesite pod 1 grm ribiza nakon prethodnog zalijevanja.

Integrirani pristup pomoći će biljci da povrati svoju snagu nakon plodova i proizvede bogatu žetvu u novoj sezoni.

Ranije smo vam rekli zašto štetočine izbjegavaju maslačak.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki